För dig som vill servera ett klimatsmart viltkött i julhelgen, har de nya viltkockarna Fredrik Rickardsson och Simon Linjama på Öster Malma, Svenska Jägareförbundets viltrestaurang*, tre bra förslag:
När WWFs nya köttguide nyligen lanserades, var det just viltkött som framstod som bland det mest hållbara och bästa vi kan äta utifrån klimatperspektiv.
Dessutom är det gott, magert och nyttigt!
- Ersätt vanligt kött med viltkött, tipsar Fredrik och Simon. Servera julskinka på vildsvin och köttbullar på viltfärs. Det som uppskattas mest på Öster Malmas eget julbord är pastrami och gravad älg. Men allt vilt är bra vintermat, avslutar viltkockarna!
Till det rökta köttet (gås) rekommenderas Fredriks lingonketchup:
På viltmat.nu hittar du recepten på pastrami, gravad älg, viltköttbullar och vildsvinsskinka:
https://recept.viltmat.nu/recept/pastramikryddad-langbakad-viltstek/
https://recept.viltmat.nu/recept/gravad-alg/ eller https://recept.viltmat.nu/recept/hirams-gravade-algfile/
https://recept.viltmat.nu/recept/julkryddade-viltkottbullar-med-ugnsbakad-lok-i-smeten/
https://recept.viltmat.nu/recept/julskinka-med-vildsvin-pa-flera-satt/
Fler vilda tips på julmat finns på viltmat.nu
Där står också var du kan köpa viltkött – om du inte jagar själv, eller känner en jägare.
*Öster Malma är Svenska Jägareförbundets viltrestaurang och ligger i hjärtat av Sörmland, mellan Gnesta och Nyköping. Restaurangen är öppen för alla och serverar dagligen lunch med vilt från de närliggande skogarna. Dessutom serveras after noon tea på helgerna, grillkvällar under sommarhalvåret, med mera. Det finns även fina rum och bo över i. www.ostermalma.se