Foto: Lena Runer

Laga viltlunch med Årets Julklapp

onsdag 23 dec 2020 10:30

Fick du också ett stormkök i julklapp? Eller har du kanske redan ett Trangiakök hemma som du kan plocka fram? Du som är jägare och har viltkött i frysen har alla förutsättningar att laga fantastisk utemat på stormkök. Bjud på en Coronasäker mellandagslunch i skogen, eller träffa vännerna över en festlig utelunch till nyår.
Foto: Lena Runer

En mustig gulaschsoppa med tärnad vilt är utemat som gillas av alla.  Chili con carne med viltfärs och bönor är annan enkel och omtyckt utemat. En fin viltfilé, stekt på stormköket är lätt att lyckas med och imponerar på nyårsgästerna.

Gulaschsoppa är klassisk vintermat

Visst är det gott att laga gulaschsoppa från grunden, men det blir också gott att förenkla och göra som på bilden: Använd en färdig gulaschsoppa på burk som bas, och bättra på burksoppan med extra viltkött och grönsaker! Vi värmde en burk gulaschsoppa på stormköket och la i stekta tärningar av viltkött, en näve tärnad paprika och lite extra kummin. Crème fraiche packades också ner i utflyktskorgen – en klick i varje sopptallrik som avslutning.

Viltfilélunch på stormkök

Blev nyårsmiddagen inställd? Bjud på en nyårslunch i skogen där du plockar fram din finaste älgfilé, rådjursrygg eller möraste vildsvinsfilé.

Här har vi stekt en kronhjortsfilé i smör på Trangiaköket, saltat och pepprat och sedan serverat köttet på en liten bit tunnbröd tillsammans med några salladsblad och en klick bearnaisesås. Krångligare än så här behöver det inte vara att bjuda på en uppskattad viltmåltid!

Ripa på stormkök på Ulrikas vis

Ulrika Karlsson-Arne, som jobbar med kommunikation och marknadsföring på Svenska Jägareförbundet berättar om sina luncher på fjället, när hon bjuder på ripa med spetskål, lagat på stormkök.

”Spetskål är ett sådant bra tillbehör, som alternativ till ris eller potatis, och väger inte lika mycket som vitkål. Jag hettar upp lite olja, bryner spetskål och ripbröst, skuret i bitar. Sedan pepprar jag och häller på grädde, vinbärsgelé, soja och kokar ihop. Gott att äta som det är ur en kåsa. Också gott att servera i tunnbröd eller i pitabröd.”

Fler recept hittar du här!