I en ny vetenskaplig studie, ”Kvalitet och föroreningar av köttet hos klövvilt”, ges sju tips på hur svenskt viltkött bör hanteras för bättre kvalitet och längre hållbarhet. Viltmatakademin slår fast att en åtgärd som avsevärt kan förbättra kvaliteten är att tvätta köttet med ättika. Studien presenteras på Årets Viltdag i Blekinge, fredag 20 augusti där näringsminister Ibrahim Baylan inledningstalar.
Viltmatakademin har på uppdrag av Jordbruksverket undersökt tillväxten av mikroorganismer i 127 skjutna hjortar, vidsvin och rådjur sedan de inkommit till slakt på en så kallad vilthanteringsanläggning. Studien visar att med god hantering håller viltköttet sin kvalitet hela vägen till köket och tallriken.
– Resultatet av vår studie är tydlig. Renlighet och noggrannhet vid passningen och koll på temperaturen är de viktigaste faktorerna för att minska bakterietillväxt i viltkött, säger Torsten Mörner, fd statsveterinär och ledamot i Svenska Viltmatakademin.
Viltmatakademin har med utgångspunkt från resultaten valt att publicera sju råd om hygien vid hantering av viltkött. Vid sidan om hygien vid urtagning av inälvorna (passningen) är den viktigaste faktorn att hålla temperaturen under kontroll. Den bör inte överstiga 10 grader annat än under tiden kroppen svalnar av.
– Utifrån studiens resultat är ett hett tips till Sveriges jägarkår att tvätta de öppna köttytorna och bukhålan med en trasa indränkt i ättika och därefter torka rent så minskar föroreningarna rejält. Ättika är det allra mest effektiva alternativet. Ett annat tips är att svedja med en gasbrännare, säger Torsten Mörner.
När du passar i skogen
När köttet ska hängas
Vid styckningen