En överlycklig vinnare av Årets kock 2021. Infälld i bilden är en av vinnarrätterna: Grillad vildsvinskarré späckad med tryffel, lardo och rökt vilthjärta, tryffelsås med grön chartreuse och spiskummin. Mums! Foto: Anna Björkegren

Gustav blev årets Kock 2021

fredag 17 sep 2021 08:48

Vilda smaker på menyn när SM i professionell matlagning – Årets kock – genomfördes på Annexet i Stockholm den 16 september.
– Det känns helt fantastiskt och ofattbart. Jag lyckades vinna … och jag har ingen aning om hur jag gjorde det, säger Gustav Leonhardt, vinnare av Årets kock 2021.

Under tävlingens gång har juryn bedömt olika delmoment. En av finaluppgifterna var att laga en varm huvudrätt på vildsvinskarré.
– Vildsvin är en fantastisk råvara med en välbalanserad, elegant och mild viltsmak. En underutnyttjad råvara som både är svensk och klimatsmart, säger Stefan Eriksson, Råvaruansvarig för årets Kock.

Juryordföranden Tommy Myllymäki (som själv blev Årets kock 2007) hade till årets tävling gjort ett par förändringar i arbetet med att utse jury.
– Dels har de tävlande själva fått rösta på en person som de skulle vilja se i juryn, dels har vi stämt av med ett par tidigare tävlande vilken typ av gastronomisk kompetens och bakgrund som de anser vara viktiga att en jurymedlem besitter, säger Tommy Myllymäki, juryordföranden i årets tävling. Han fortsätter:
– Det har varit en mycket hög nivå på tävlingsbidragen. Det märks att flera av dem verkligen har satsat allt på att vinna, men det känns som vi fått fram en värdig vinnare.

Och som vinnare stod till slut alltså Gustav Leonhardt, 25.
– Mat har alltid varit närvarande i min familj. Mormor har jobbat som hushållslärare och visade tidigt hur man steker pannkakor och plättar. Och så är jag uppvuxen på landet, i norra Sorunda utanför Nynäshamn. Jag har alltid varit van med att lammen går i hagen på våren och ligger i frysen på hösten, säger Gustav, Årets kock 2021.

Grattis, Gustav!

 

Vildsvin var alltså en av rätterna som skulle lagas under finalen. Kraven på rätten var:

  • Vildsvinskarrén ska helstekas och måste vara fylld eller späckad.
  • Vid servering tillåts endast kött och sås på tallrik. Sås är obligatoriskt och får enbart serveras på tallriken.
  • Till rätten ska ett valfritt tillbehör serveras à part. Tillbehöret måste innehålla kantarell som ska framgå visuellt eller smakmässigt i tillbehöret.