De bästa änderna ur matsynpunkt är de som skjuts sent på säsongen, från oktober till december. Foto: Åsa Norrby

För godaste fågelköttet, tänk på detta under jakten:

tisdag 19 okt 2021 08:59

– Det är viktigt att hantera de nyskjutna änderna på bästa möjliga sätt, i väntan på transport till kylrum, säger Göran Frisk på vilthanteringsanläggningen Friskens Vilt.

Höst- och vinteränder bästa maten

De bästa änderna ur matsynpunkt är de som skjuts sent på säsongen, från oktober till december. Kockarna föredrar dessa änder, då fåglarna fått mer fett och tätare fjäderdräkt. Det för med sig att fåglarna inte får lika stora skottskador, eftersom fettet och fjädrarna skyddar en del.

Lägg änderna luftigt under jakten

Det idealiska är förstås att hänga in nyskjutna änder i kylrum efter varje drev, men ofta fungerar det inte så. Tänk då åtminstone på att lägga dem (eller hänga) på en sval, skuggig plats, med luft emellan. Lägger du änder i hög, surnar köttet och blir oätligt.

Prata med jägarna om mat innan och under jakten

– Ett PM om vilthantering borde vara lika självklart som ett PM om jakten och säkerhet, säger Göran Frisk, på vilthanteringsanläggningen Friskens Vilt i skånska Vittskövle.

Göran tar hand om fåglar direkt efter jakter.
– Om du vet att det ska bli en varm dag när ni jagar änder, mejla eller sms’a gärna lite information eller ett PM till alla skyttar och apportörer dagen innan jakten, säger Göran Frisk.

” I morgon kommer det att bli varmt. För att vi bäst ska kunna ta tillvara på allt andkött är det viktigt att vi hanterar de nyskjutna änderna på bästa möjliga sätt, i väntan på transport till kylrum:

  • Tänk på att lägga/hänga nyskjutna änder på en skuggig plats,
  • Lägg änderna luftigt, dvs lägg aldrig flera änder på varandra.

De nyskjutna fåglarna skall till en början inte hänga kallt, men inte heller på en för varm plats. Över natt i runt 15°C är lagom. Därefter hängs fågeln i låg temperatur och sen använder man sig av så kallade dygnsgrader för att beräkna hängningstiden. Dygnsgrader = genomsnittstemperaturen under ett dygn gånger antal dagar. Exempelvis 8 dygn i genomsnittstemperatur 5°C = 40 dygnsgrader. Det finns olika tycke och smak men minst 40 dygnsgrader gäller för fåglar liksom för annat viltkött. Antalet dagar varierar med fågelart och framför allt på fågelns ålder.