Älgsteken i tre steg - fryst, och efter en natt i ugn läggas i saltlag, färdig rätt. Foto: Lena Runer

Tjälknöl med nya tillbehör

tisdag 12 okt 2021 09:00

Tjälknöl på älg är en klassiker, som är lätt att lyckas med. Metoden innebär att du lägger den frysta köttklumpen direkt i ugnen, utan upptining, och låter köttet stå där 4 - 10 timmar beroende på köttbitens storlek. Sedan läggs det varma köttet i en god marinad för att mjuka upp ytan och ge köttet smak. Resultatet blir ett kött som blir jämnt rosa och fantastiskt mört.

Det fina med tjälknöl är att den går att förbereda långt i förväg och fungerar därför perfekt som bjudmat. Tjälknölen äts kall, tunt skivad. Traditionsenligt serveras tjälknölen med fransk potatissallad, men prova den också på nya sätt, med asiatiska tillbehör eller med en medelhavssallad (recept nedan).

Av resterna dagen efter kan du göra ett gott smörrebröd – lägg en skiva tjälknöl på ett rågbröd, klicka på remouladsås och strö över rostad lök.

Grundrecept tjälknöl

Ugnen: Lägg det frysta köttet i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 70 grader. Efter ett par timmar, när köttet tinat en aning, stick i en köttermometer i köttet så att du har koll på innertemperaturen.
Hur många timmar köttet behöver i ugnen beror förstås på den frysta klumpens storlek.

För en liten stek kan det räcka med 4 timmar i ugnen, en stor älgstek kan behöva 10-12 timmar innan den nått rätt innertemperatur.
När termometern visar 58 grader innertemperatur, stäng av ugnen och ta ut köttet.

Efter så många timmar i ugnen har köttet en hård, torr yta, som mjukas upp genom att köttet får ligga i en salt marinad några timmar innan servering. Sätt dubbla plastpåsar i en skål. Häll i lagen i påsen. Lägg i köttet medan det fortfarande är varmt.

Tjälknöl med medelhavssmaker
Tjälknöl med asiatisk marinad