Inspireras av Årets Kock-recept till nyår. Foto: Lena Runer

Vilt till nyår – inspireras av Årets Kock-finalisternas såser

måndag 27 dec 2021 12:18

En kraftig viltsky med grön chartreuse? Eller en gräddig sås med äppelcider och äppelmust? Även japanska smaker går att väva in fint i nyårsviltets såser. Vi har plockat ut såsidéer från tre av Årets Kock-finalisternas tävlingsrecept som du kan inspireras av till nyår. Sås går utmärkt att laga långt i förväg, så testa, smaka av och imponera på dina gäster.

I år var tävlingsuppgiften i Årets Kock att laga en rätt med vildsvinskarré, helstekt och serverad med sås. Till det ett tillbehör som innehöll gul kantarell.

Årets Kock är svenska mästerskapet i matlagning för professionella kockar, och rätterna så avancerade att det är svårt att för oss amatörer att laga dem rakt av. Däremot finns det mycket inspiration att hämta av deras smakbilder. Och här har vi försökt förenkla för er. Såserna kan du lika gärna servera till annat vilt än det som nämns här.

Vinnare av Årets Kock 2021 blev Gustav Leonhardt, som också är jägare. Gustav gav vildsvinet en glaze av koncentrerad viltfond, honung, svartpeppar och timjan. Till det serverade han en kraftig viltsås spetsad med grön chartreuse. Se recepten nedan.