Den 25 mars är det våffeldagen, här är den vildare varianten med stekt vildsvinsrygg. Foto: Lena Runer

Våffeldagen med vilt inslag

torsdag 24 mars 2022 14:05

Rökt viltkött som toppas med rosépeppar, pepparrot eller senapskräm. Här får du flera tips för vildare smaker på en matigare våffla.

Våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars, och är en sentida benämning på Vårfrudagen (Marie bebådelsedag), en kyrklig högtid som firats sedan 600-talet. Historiskt sett har den också fått markera vårbrukets början. I bondesamhället markerade vårfrudagen övergången mellan vinter och vår och en period med intensivt vårbruk inleddes. Idag firas dagen oftast inte mer än att vi äter just våfflor. 

Laga våffla på jägarvis


Viltvåffla 1:
Med rökt viltkött, en klick creme fraiche och riven pepparrot.
Garnera med lite grönt.


Viltvåffla 2:
Nystekt vilt, här har vi använt en bit vildsvinsrygg.
Senapskräm – blanda lika delar majonnäs och creme fraiche, blanda med fransk senap efter smak. Garnera med rosépeppar och krasse.

Grundrecept våffelsmet för ca 8 våfflor:

3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
100 g smält smör
2 ägg
4 dl mjölk

Blanda först de torra ingredienserna och rör sedan ner ägg och mjölk och vispa ordentligt för att undvika klumpar. Tillsätt det smälta smöret och vispa runt. Glöm inte att hetta upp våffeljärnet ordentligt och smörj med smör innan du börjar grädda.

Servera din våffla traditionellt med grädde och sylt eller varför inte lyxa till det med rökt viltkött, med tipsen ovan.