Här har vi inspirerats av Melker Anderssons smörrebröd och gjort små smörrebrödssnittar på påskbuffén. Till höger: Ryggbiff av kronvilt med rostad lök, picklad lök, grönkålschips och senapskräm I mitten: Vildsvinsrostbiff med picklad lök, granatäppelkärnor, grönkålschips och riven getost. Till vänster ett skogssmörrebröd: Stekt svamp, picklad lök, rostad mandel och grönkålschips. Foto: Lena Runer

Bjud på vilda smörrebröd i påsk

måndag 11 apr 2022 12:38

Alla gillar smörrebröd – men hur gör man dem med vilt? Vi tog hjälp av stjärnkocken Melker Andersson som står bakom nyöppnade smörrebröd-restaurangen och gastrobryggeriet Vört i Gamla Stan i Stockholm. Här serveras smörrebröd med nya smaker, presenterade på ett modernare sätt.

På menyn finns till exempel lammrostbiff med riven fryst chèvre, råstekt blomkål, granatäpple, picklad lök. Ett perfekt smörrebröd att göra med vildsvinssteken.

– Här finns också oxrygg med picklad rättika, rostad lök, pepparrot och senap. Gör den med mört kött av hjort, älg eller rådjur, säger Melker Andersson.

Ska du bjuda på smörrebröd till påskmiddag eller påsklunch, kan två lite större smörrebröd till varje person fungera bra. På en påskbuffé kan du i stället göra smörrebröden lite mindre, som snittar, och lägga många på ett stort fat.

Smörrebröd är perfekt bjudmat eftersom alla delar går att förbereda långt i förväg så att du själv kan slappna av innan gästerna sätter sig till bords. Köttet görs i förväg och serveras kallt, löken kan du pickla i god tid.

 – När du gjort klart smörrebröden, låt dem stå framme i rumstemperatur tills ni ska äta. Mat blir inte dålig på en timme, och ingen mat är god kylskåpskall. Smörrebröden smakar bäst rumsvarma, säger Melker Andersson.

Melkers tips:

Nässlor är vårens primör, använd dem gärna på dina smörrebröd. Plocka späda nässlor och råstek dem i smör tills de är frasiga. Toppa smörrebröden med nässlorna.

Recept från Viltmat: