Emilia Nilsson knep en bronsmedalj i Sveriges Mästerkock 2019. Hon brinner för svensk och lokal mat, gärna egenodlat eller skjutit själv. Foto: Grahn Visuals, för Bagaren och Kocken.

Emilia hämtar inspiration ur skogens skafferi

torsdag 28 apr 2022 07:44

Matkreatör, lantbrukare, eventkock och kokboksförfattare – Emilia Nilsson lever sin dröm, med jakt, lantgården och naturen som bas. Dessutom tog hon hem bronsmedaljen i Sveriges Mästerkock 2019. Nu delar hon med sig av ett favoritrecept.

Emilia Nilsson bor i Silsjönäs i Jämtland och är uppväxt med jakt och lantbruk på familjegården där. Det har alltid varit en stor och naturlig del av den hon är. Tid spenderas på gården och ute i skogen.

– Jag har jagat sen jag var liten, följde alltid med pappa i ryggsäcken och åt upp plättarna mamma skickade med som matsäck, säger Emilia.

Hon brinner för svensk och lokal mat, gärna egenodlat eller skjutit själv – så lokalt det bara går, är hennes melodi. Att ta tillvara på hela djuret är en självklarhet för Emilia, man tar tillvara på allt som går, man slänger inte mat helt enkelt.
Nu jobbar hon med sitt stora intresse, mat, i alla former. På gården finns grisar och nötdjur som ska skötas om. Men hon kör även matevent, skapar recept och driver en Youtube-kanal.

– Där får man hänga med mig på allt från jakt, mat och en dag hos grisarna. Jag har alltid haft förråden fulla med mat från det vilda skafferiet. Det är så min familj levt och så jag är uppväxt, det är min livsstil helt enkelt, säger Emilia.

Italienska viltköttbullar i tomatsås – receptet Emilia Nilsson vill dela med sig av. Foto: Grahn Visuals, för Bagaren och Kocken

Det Emilia gillar med viltmat är att man får följa viltet från skog till bord, vilket är bra i både miljöaspekt och känslan i hjärtat. Man vet precis vart maten kommer ifrån.

– Det är dessutom väldigt mångsidigt att laga mat på vilt. Går att göra allt från korv, stek, en vardagsgryta, skav eller en råbiff på fredagskvällen. Listan går att göra lång. I Sverige har vi ett enormt skafferi med många olika viltslag vi jagar. Allt ifrån älg, rådjur, tjäder, till hjort och vildsvin. Allt finns i min frys, så det går att variera väldigt mycket, säger Emilia Nilsson.

Lagar hemma till vardags: Biffstroganoff på älg, pasta med viltfärssås och köttbullar med gräddsås och pärmos.

Favoritkryddor till vilt: Timjan, vitlök, rostad vitpeppar. 

Dricker till vilt: Rött vin.

Inspirerar med: Youtube-kanalen Emilias Jakt på Smaker, Instagram @emilianilssons och gett ut kokboken Pangmat från Silsjönäs.

Recept du vill dela med dig av: Italienska viltköttbullar i tomatsås – länk här