När Anders Johansson började jaga för 10 år sedan blev det mer tillgång till viltkött och nu är det definitivt vilt som puttrar mest i hans grytor. Foto: Privat

Hemmakocken Anders Johansson lagar runt 200 olika rätter per år

måndag 09 maj 2022 11:46

Han bloggar och inspirerar på feeders.se – där maträtter med jakten som inspiration påverkat en hel del senaste åren. Viltkött är det som nu definitivt puttrar mest i Anders Johanssons grytor. Smaken, miljöfördelarna och att ta del av skogens resurser tilltalar honom.
– Känslan av att själv ha tagit hem en råvara från skogen är ändå det som spöar allt, säger Anders.

Anders Johansson är hemmakocken från Uppsala som lagat enormt mycket mat under massor av år. Som älskar att dyka ner i olika länders kök och läser allt han hittar och sedan lagar massor av just den maten under en period. Det är högt och lågt, från autentiskt kinesiskt, via indiskt till svensk husmanskost.
– Det är nog ändå att förfina husmanskost som jag alltid kommer tillbaka till och älskar mest, säger Anders.

Anders har en doktorsexamen i kemi och jobbar som senior scientist och patentchef på ett läkemedelsbolag som han var med och startade för 15 år sedan. Ett stort naturintresse har funnits sedan barndomen. Att lära sig hur djur och natur fungerar och jakten, har givit Anders så mycket kunskaper om naturen. Matintresset har funnits länge och när han började jaga för 10 år sedan blev det mer tillgång till viltkött och nu är det definitivt vilt som puttrar mest i hans grytor.
– Känslan av att själv ha tagit hem en råvara från skogen är ändå det som spöar allt. Och smaken sen, jag tycker faktiskt att svensken är hemskt dålig på att prata smak när det kommer till kött. Det är bara billigt, mört och saftigt som gäller. Det är synd, säger Anders.


Recept Anders vill dela med sig av:
Karibisk vildsvinsgryta
>>


Lagar hemma till vardags:

Lagar i princip all mat hemma och har egentligen inga standardrätter. När Anders överslagsräknade lite, kom han fram till att han lagar runt 200 olika rätter per år. Döttrarna på 10 och 13 år äter också allt och älskar att prova ny mat.

Favoritkryddor till vilt:
Allt från klassiska svenska husmanskryddor som kryddpeppar, lagerblad, timjan, enbär och bär till ostasiatiska smaker. Att ersätta tamgrisen med vildsvin i traditionella kinesiska rätter är fantastiskt och då kan det till exempel handla om sichuanpeppar, chili, ingefära, vitlök och salladslök som huvudsaklig kryddsmaksättning.

Dricker till vilt:
Bra vin och öl. En riktigt kall lager och en god snaps till en vällagad kalops spöar det mesta.

Inspirerar som: 
Blogg: feeders.se
Instagram: @feeders.se
Twitter: @feedersanders

Viltmat