Servera gärna det grillade viltköttet med en klick majonnäs och en bukett ätbara blommor, precis som John Persson på restaurang Jord har gjort här till höger. Foto: Lena Runer

Till midsommar grillar vi vilt

onsdag 22 juni 2022 15:23

Viltkött på grillen är en favorit till midsommar, kanske tillsammans med en matig sallad och goda såser. Här kommer några tips på hur du lyckas med köttet.

Filé, biff, entrecote

Se till att köttet är rumstempererat innan du startar, då är det lättare att få ett jämnt rosa kött. Se också till att gallret har legat på grillen en stund så att det är riktigt hett när du lägger på köttet. Då fastnar inte köttet och du får finare ränder.

Större styckdetaljer som helt älginnanlår och hel vildsvinskarré

Använd indirekt grillning, det vill säga lägg köttet vid sidan av glöden för att det inte ska bli bränt och trist på ytan innan det är klart i mitten. Fös kolen till bara en sida av grillen, eller ställ en aluminiumform i mitten av grillen, och grillkolet runt om. När du lägger köttet på grillen gör du det över aluminiumformen.

Stora köttbitar– laga köttet i förväg

Om du ska grilla stora hela köttbitar är ett tips att laga till köttet i förväg. Perfekt när du har grillfest med många gäster. Strax innan serveringen lägger du bara det färdiglagade köttet på grillen så att det får en fin stekyta och blir ljummet inuti. Om du lagar i förväg får du mer tid att umgås med vännerna och behöver inte oroa dig för att köttet ska bli för blodigt eller för överstekt.

Fryst kött som tjälknöl

Om köttet är fryst: Sätt in hela frysta köttklumpen i 100° ugn som en tjälknöl i 5-10 timmar beroende på hur stor köttbiten är. Använd köttermometer och ta ut köttet när innertemperaturen är cirka 55°.  Hit kan du förbereda långt i förväg.  Strax innan servering gnider du in köttet med salt, peppar och örtkryddor och lägger det på grillen för att få en fin yta och god grillsmak.

Sous Vide

Du kan också använda Sous Vide för att tillaga köttet i förväg. Sätt Sous Viden på ca 55° och tillaga några timmar.

Innan servering: Gnid in köttet med örtkryddor, salt och peppar och lägg på grillen.

Lågtempa i ugnen

Lägg köttet i en ugnsfast form med en skvätt vätska i botten, lägg över folie och ställ in köttet i cirka 110° i några timmar tills innertemperaturen är cirka 55°. Använd köttermometer för bästa resultat.

Ta med det färdiglagade köttet till grillen.

Och bjud gärna gästerna på en upplevelse med riktig sommarkänsla – servera det grillade viltköttet med en bukett ätbara blommor. Kolla skogsskafferiet.se vad som går att äta.

Fler inspirerande recept på vilt hittar du här.