Under hösten anordnas resterande workshops i viltmatprojektet, för att sprida budskapet, så att gås och vildsvin blir ett efterfrågat vilt till restauranger, storkök och i hemmet. Anna Carin Pålsson, Länsstyrelsen Kalmar län är medarrangör. Foto: Lena Runer. Porträtt privat.

Viltmatprojekt – gås och vildsvin till vardag och fest

måndag 20 juni 2022 14:23

För att väcka nyfikenhet kring viltköttet gås och vildsvin, har Svenska Jägareförbundet fått medel ur EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling. Tillsammans med kockar, föredragshållare, ambassadörer och influencers ska nu detta projekt slutföras, ett projekt där länsstyrelsen Kalmar är medarrangör.
– Intresset för gås- och vildsvinskött har ökat stort och media skriver gärna artiklar på ämnet, säger Anna Carin Pålsson, Länsstyrelsen Kalmar.

Under hösten anordnas resterande workshops i viltmatprojektet, för att sprida budskapet, så att gås och vildsvin blir ett efterfrågat vilt till restauranger, storkök och i hemmet. Anna Carin Pålsson är medarrangör till två av dessa workshops i Kalmar län. Hon är delaktig i projektet genom samarbetet med länsstyrelsen i Kalmar, där hon arbetar som projektledare för Landsbygdsenheten:

Hur satte pandemin käppar i hjulet för projektet?

– Eftersom projektet består av fysiska träffar så hann vi bara hålla den första av tre i Kalmar län, innan smittspridningen gjorde det olämpligt att genomföra dem.

När det nu till hösten är dags igen för de två återstående, gör vi ett omtag och repeterar lite eftersom det har gått två år sedan sist. Det har dessutom hänt rätt mycket på vildsvinsfronten. Storköken har börjat efterfråga vildsvinskött i mängder som är svåra för vilthanteringsanläggningarna att möta. Det är närmast brist på vildsvinskött nu.

Nu ska arbetet slutföras, när och var är era workshops planerade?

– Vi kommer att ha en workshop på Axelssons i Aby i Målilla i oktober och en i november på Mellingerums frukt och bär i Kristdala.

Vad kommer det bjudas på för inspirerande föreläsare och kockar?

– Bland annat kommer Anders Levén att ge oss en snabbkurs i korvstoppning, vi har måltidsforskare från Kristianstad på plats och ett studiebesök på Stenbo Gård kommer inspirera. Kocken och kokboksförfattaren Ulrika Brydling lagar viltlunchen i november, vi pratar sociala medier och får en genomgång av Jägareförbundets tänk kring det klimatsmarta viltköttet på deras viltmatwebb.

Hur ser det ut i Kalmar län rent allmänt med intresset för viltkött?

– Mycket stort intresse från de offentliga köken. De får inte tag i kött tillräckligt. Länsstyrelsen i Kalmar län har även fått ett eget vildsvinsprojekt, där vi arbetar parallellt med viltmatprojektet mot olika professionella målgrupper med inspiration och kunskapsdagar. Vi ska vi även försöka nå ut mot allmänheten för att öka kunskapen och intresset. I jägarkretsar är det förstås ingen nyhet och jag har upptäckt att vi har kockar i de offentliga köken som kan mycket om vilt. Det är kul.

Är det god tillgång på gårdsbutiker och vilthanteringsanläggningar i ert område?

– Idag är det två vilthanteringsanläggningar i Kalmar län som tar emot vildsvin. Vi har gott om gårdsbutiker och det kan säkert vara flera som kan tänka sig att ha vildsvinskött i sortimentet. Det kan säkert bli flera om efterfrågan ökar. Men först behöver vi lösa att vilthanteringsanläggningarna har kött att leverera. Det är som sagt brist på kött just nu.

Har du själv ätit gås och vildsvin och vad tyckte du bäst om?

– Gås smakade jag för första gången på vår första workshop innan pandemin. Det var fantastiskt gott. Jag kommer själv inte från en jägarfamilj så jag har inte haft tillgång till viltkött eller ens tänkt på vildsvinskött som en råvara. Men nu har jag förstås provlagat och bjudit familjen och det blev väl mottaget därhemma.

Viltmatprojektet gås och vildsvin drivs med medel från Jordbruksverket och stöd av EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling. Arbetet ska främja vilt som lokal livsmedelsresurs samt stärka viltkedjan från natur till konsument, då de för många anses som relativt nya viltslag att tillaga. Gås och vildsvin behöver helt enkelt lite hjälp på traven och nu när pandemin lugnat sig är slutfasen av genomförandet äntligen i gång.

Har du frågor kring detta – hör av dig till ulrika.karlsson-arne@jagareforbundet.se viltmatansvarig på Svenska Jägareförbundet.