Gåstartar var en av rätterna när Ulrika Brydling gästade Svenska Jägareförbundets viltmatprojekt. Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Tartar på vildgås när Ulrika Brydling lagar vilt

tisdag 11 okt 2022 11:49

Välkänd kock, sommelier, projekt- och tävlingsledare. Hon inspirerar även som kursledare, hållbarhetsstrateg och mat/dryckesinspiratör för Coop Mer Smak.
– Viltkött är ett naturligt inslag i min vardag då jag är uppvuxen med vilt, jakt och skog, säger Ulrika Brydling.

I Svenska Jägareförbundets viltmatprojekt med medel från Jordbruksverket har Ulrika Brydling varit en av de kockar som inspirerat. Ett arbete för att öka intresset för klimatssmart gås- och vildsvinskött. Viltslag som kan behöva lite hjälp på traven för att landa på tallriken. Här delar Ulrika med sig av ett recept på gåstartar som är väl värt att testa där hemma. Receptlänk längre ner.

Vem är då Ulrika Brydling?

Det har varit matlagning och arbete inom restaurang för hela slanten ända sedan Ulrika Brydling hade sin första praoplats som 14-åring. Det hon gillar mest med vilt är smaken, allsidigheten i matlagningen och att djuren fått röra sig fritt.

– Matarvet sträcker sig från mammas hemmaställe Vindelgransele i södra Lappland (där man sa att man var rik när bären, viltet och skörden var bärgad), genom uppväxtåren i Bålsta i Uppland till pappas rötter på Gotland, säger Ulrika Brydling.

Hon drev Baggårdens Värdshus som första krog, sedan Marmite i Åre som var på mästarlistan i Whiteguide, och på senare år Åhléns Citys restauranger och Bro Park Krog. På meritlistan finns även matlagnings-OS som hon tävlade i 2004, World cup 2006, tränade juniorkocklandslaget 2008 och två semifinaler i Årets Kock. Ulrika har även skrivit två viltkokböcker.

– Det är väldigt inspirerande att få vara tävlingsledare också. Bland annat jobbar jag med Årets Kockelever och Årets Ekokock samt sitter med i juryn för Årets Kock. Jag håller även en del föreläsningar, kurser och är ambassadör för Eldrimner och Framtidens Frukt. Förutom det så jobbar jag för Coop Sverige sedan 2020 som mat/dryckesinspiratör, hållbarhetsstrateg och projektledare, säger Ulrika.

– Att börja laga viltmat var enkelt då jag är uppvuxen med vilt, jakt och mycket skog. Jag var redan som liten med på pass, tog hand om djur med styckning och paketering. På den tiden fick jag njuta av mormors goda mat på viltkött, säger Ulrika.

– Vi trivs att vara, äta och bo i skogen. En återkommande favorit är att hela norra släkten åker/går ut och lagar mat över öppen eld, någonstans längst med Vindelälven eller vid jakt eller bärplockning, säger Ulrika.

Lagar hemma till vardags:
Oj massor. Viltlasagne, älgfärsköttbullar, grillar, grytor och massa annat gott.

Favoritkryddor till vilt:
Oj massor här också. Jag lagar nog med alla sorters kryddor beroende på vad jag är sugen på. Lika gott med indiska kryddor som timjan, enbär och lagerblad.

Dricker till vilt:
Här är det kryddsättning och tillbehör som sätter smaken. Mustiga smaker till ett mustigt gott rött vin medan en het indisk gryta passar bättre men en ljus öl utan beska eller ett vitt vin med viss fruktsötma. Själva viltköttet i sig är enkelt att passa ihop med dryck.

Ni kan följa Ulrika Brydling på Instagram som @brydling

Recept hon vill dela med sig:
Vildgåstartar

Läs mer om projektet här >>

Viltmatprojekt ökar intresset för gås- och vildsvinskött