Att laga mat och vistas ute i naturen har de senaste åren blivit en trend – helt naturligt, säger Ulrika Karlsson-Arne. Foto: Aleksei Koldunov/Mostphotos

Viltkött och utematlagning är trenden framåt

måndag 30 jan 2023 10:53

Alla känner av höga elpriser, oroligheter runt om i världen och lågkonjunktur. Då ökar längtan av att samlas och känna gemenskap. Men vilka trenden ser vi framåt?
– Något som förenar är matlagning och middagar, efter pandemin kanske mer än någonsin, säger Ulrika Karlsson-Arne, viltmatansvarig Svenska Jägareförbundet.

Det blir allt viktigare med hälsosam mat från grunden, lagad på närproducerade råvaror. Dessutom vill fler veta var maten kommer ifrån. Men kriser påverkar hur vi äter och givetvis blir det ett annat fokus på pris än tidigare. Men förhoppningsvis ökar efterfrågan och möjligheten att köpa viltkött i matbutiker – så fler i hemmet, i butik och på restauranger får tillgång.

– Intresset för utematlagning fortsätter. Att laga mat och vistas ute i naturen har de senaste åren blivit en trend – helt naturligt. Pandemin gjorde att många samlades ute för matlagning. Och visst smakar det mesta gott utomhus, till och med en enkel grillkorv. Med en gryta, muurrika, stekhäll eller gjutjärns­panna kan mat enkelt lagas direkt över öppen eld. Har man annars en kol- eller gasolgrill finns mer avancerade tillagningsmetoder och tillbehör som pizzasten och annat, säger Ulrika Karlsson-Arne.

Hållbart och närproducerat blir allt viktigare.

– Vi kommer vilja äta mat som vi känner igen och som känns trygg, kanske klassiska älgsteken blir söndagsmiddag igen? Vi väljer mer grundråvaror, det vi odlat, fångat, plockat och jagat själva, det gör att vi kan äta lite billigare också. Trenden framåt är att fler gör storkok och fryser in färdiga matlådor, säger Ulrika Karlsson-Arne.

Två smakkombinationer som enligt flera trendspanare på sociala medier kommer stå i centrum är Swicy – en blandning av sött och starkt och Swalty – en mix av sött och salt.

– Många vill dessutom ha snabba och enkla recept för att hinna med i en stressig vardag. Men det betyder inte att vi inte kan lägga lite extra tid på att sitta ner och njuta av maten, helt enkelt försöka samla familjen, säger Ulrika Karlsson-Arne.

I takt med att matpriserna ökar blir också matsvinnet dyrare, vi har inte längre råd att slarva med maten. Varken för miljön eller plånboken. Veckoplanera och storhandla, köpa mer hållbara grönsaker, laga mat på det som finns hemma och ta vara på resterna blir än mer viktigt. Vi slänger inget i onödan - smaka och titta på livsmedlet innan det åker i soporna. Bäst-före-datum i all ära men det betyder ofta att maten kan ätas långt efter.

– Sammanfattningsvis, vi lagar mer mat från grunden, vi använder det vi själva fiskat, jagat, odlat och plockat och vi samlas runt middagen för gemenskap. Utematlagningen ökar och vi tänker ekonomiskt men även miljömässigt när vi väljer råvaror. Viltkött är bra och ligger rätt i tiden, avslutar Ulrika Karlsson-Arne, viltmatansvarig Svenska Jägareförbundet.