Balans mellan smakerna i maten gör att upplevelsen av drycken harmoniserar. Foto: Anna Bogush/Mostphotos

Att välja dryck till viltköttet och dess tillbehör

måndag 08 maj 2023 09:29

Vi har i tidigare artiklar berättat om vikten av balans mellan grundsmaker och hur olika tillagningsmetoder påverkar struktur och smak. Nu kommer vi till tillbehören som ska ackompanjera den slutliga rätten. Även de är viktiga när man sätter vin till en rätt.

Hur smakrika och framträdande är de? Hur mycket syra eller sötma innehåller de?

Om man använder en glaze på en köttbit får man en karamelliserad yta som gifter sig fint med den rostade, nötiga fatkaraktären i vin. Men ibland passar öl bättre än vin, till exempel när man använder Asieninspirerade kryddor.

Plockmat har blivit väldigt populärt och att sitta och samtala över en bricka med ostar, charkuterier och annat gott är trevligt. Nyckeln till att matcha vinet med detta är att välja ett vin med mjuka tanniner, till exempel en norditaliensk barbera, sangiovese från Toscana, pinot noir eller gamay. Eller en fyllig, fatlagrad chardonnay.

Moget rött vin, när det är som ”allra bäst”, har generösa, utvecklade toner som tobak, läder och svamp och där tanninerna (garvsyran) mjuknat. Det är makalöst läckert att servera till vilt.

Glöm heller inte bort att öl kan vara ett utmärkt alternativ till viltkött. Försök att välja öl som är fylligt och smakrikt, till exempel IPA, APA eller session IPA. Stout och porter är mörk öl med fyllighet som kan passa bra till vilt.

I viltkött finns det ofta mycket smak som ibland går åt det lite sötsyrliga hållet, därför kan även belgiska klosteröl och trappistöl med en liten sötma och frisk syra fungera väl till vilträtter.

Även traditionell torr cider eller med lite sötma kan gifta sig fint med vilt.

Balans mellan smakerna i maten gör att upplevelsen av drycken harmoniserar. Poängen med mat och dryck tillsammans är att de ska samarbeta och inte slå ut eller överglänsa varandra. Våga experimentera med mat och dryck, testa olika viner och upptäck hur stor skillnad det faktiskt kan vara.

Läs våra artiklar om grundsmaker och tillagningsmetoder här:

Hur maten tillagas avgör dryck till viltkött

Kombinera dryck till viltkött – låt grundsmakerna samspela

På Systembolagets butiker finns det ofta kunnig personal – våga fråga om hjälp och råd.

Kombinera dryck till viltkött – låt grundsmakerna samspela
Hur maten tillagas avgör dryck till viltkött