Matlagning och viltkött har alltid varit ett stort intresse för Lotta Öström och än mer efter deltagandet i Sveriges mästerkock 2018. Foto: Privat

Älg på menyn hos Mästerkock-deltagaren Lotta Öström

torsdag 16 nov 2023 08:53

Matlagning och viltkött har alltid varit ett stort intresse för Lotta Öström och efter deltagandet i Sveriges mästerkock 2018 tog det ännu mer fart.
– Det året slutade jag på en fjärde plats men jag brukar skoja och säga att det känns som att jag vann, för att jag vann över mig själv som trodde att jag inte skulle vågade ställa upp i tävlingen, säger matkreatören Lotta Öström.

Lotta är född och uppvuxen i Kalix och bor där med sin man, men tillbringar även mycket tid i stugan vid Kalixälven. Med två vuxna barn har hon även hunnit bli både mormor och farmor. I dagsläget jagar hon inte själv men följer ofta med sin man Patrik ut på jakt.

– Det är så mysigt och rogivande där ute i skogen med brasa, kaffe och något gott att äta. Jag har alltid gillat att vara ute i skog och natur. Att laga vilt är helt naturligt för mig i och med att jag är uppväxt med en pappa som var älgjägare och jag följde ofta med honom ut på jakt, säger Lotta Öström.

Till vardags jobbar Lotta som administratör på Kalix Kommun men tar ibland tjänstledigt för att jobba med uppdrag i sitt egna företag.

– Man är väl lite konstig som tar ledigt för att jobba lite till. Jag har en hemma-restaurang där jag tar emot slutna sällskap i mindre grupp och ibland arbetar jag som gästkock vid olika matevent och samarbeten. Jag gillar att jobba och vill oftast ha nått att pyssla med, blir lite rastlös av att sitta still för länge, säger Lotta och skrattar. 

Matlagning har alltid varit ett stort intresse för Lotta men har växt sig större med åren och efter deltagandet i Sveriges mästerkock 2018 tog det ännu mera fart.

– Det året slutade jag på en fjärde plats men jag brukar skoja och säga att jag kom fyra, men det känns som att jag vann. Detta för att jag vann över mig själv som trodde att jag inte skulle vågade ställa upp i tävlingen, säger Lotta.

Hon tycker att det är extra roligt att använda grillen eller öppen eld vid matlagningen.

– Många ställer bort grillen under vintern men jag är en året-runt-grillare. Vilt passar jättebra på grillen, inte bara de fina bitarna som man äter till fest eller helgen. Den vanliga husmanskosten som köttbullarna, lasagnen och grytorna blir extra goda. Det jag tycker känns extra fint med vilt som råvara är att man är närvarande vid hela processen från det skottet avlossas till köttet ligger hemma på köksbänken. Man kan känna sig trygg med att djuret har behandlats med respekt hela vägen från skogen till bordet, säger Lotta.

Lagar hemma till vardags:  Det kan bli allt möjligt från palt till fina älgsteken.
Favoritkryddor till vilt: Salt, rostad vitpeppar och färsk timjan.
Dricker till vilt: Gärna ett glas rött.
Inspirerar som: Instagramkontot @lottaostromsmat där hon inspirerar med mat hon gillar.

Här är ett recept på älg som Lotta vill dela med sig av: Lottas älggryta

Lottas älggryta