Foto: Anna Andersson/Privat

Vildsvin till både vardag och fest hos bloggare

måndag 15 jan 2024 08:52

Anna Andersson från Strängnäs vill skapa något kreativt genom sin matlagning med viltkött.
– Att vara gift med en jägare innebär oftast fulla frysar så vi gör inte så jättestor skillnad på mat för vardag eller helg. Allt kött måste ju ätas förr eller senare, säger Anna Andersson som inspirerar och bloggar med recept.

Med ett stillasittande jobb, inomhus på ett läkemedelsföretag, längtar Anna ut till naturen och sin trädgård på fritiden. När hennes man började jaga för 14 år sedan blev det lite förändring i hemmet, nu är de i stort sett självförsörjande på viltkött.

– Vi köper nästan aldrig kött och jag brukar lite skämtsamt säga att min trädgård har blivit en galgbacke. Mindre djur som vildsvin och rådjur hanterar vi här hemma. Jag har även ett stort intresse för odling så vi är så gott som självförsörjande på grönsaker, örter och ätbara blommor under en stor del av året, säger Anna Andersson.

Hon var ofta ute i skog och mark när hon växte upp så det är tack vare sina föräldrar som kärleken till naturen skapats.

– Jag mår som bäst när jag är i skogen. Jag kan gå runt och bara vara i flera timmar, ofta en hel dag. Såklart förenar jag nytta med nöje och plockar en hel del svamp och bär. Jag är inte delaktig i själva jakten men är ofta med vid styckningen och framför allt vid tillagningen. Jag har ingen speciell stil, gillar alla typer av kök och provar gärna på nya råvaror, smaker och tekniker, säger Anna. 

På frågan om vad hon gillar mest med viltkött kommer svaret snabbt:

– Först och främst så vet jag att djuret har levt ett fritt och naturligt liv ända fram till skottet. Mer eko än så kan det inte bli och eftersom det är ett magrare kött så håller det dessutom längre i frysen. Apropå frysar, vi har nog lika många kylar och frysar som våra grannar har tillsammans och köksbordet fungerar nu mera som slaktbänk. Men det är väl så här det ser ut i de flesta jägarfamiljer, säger Anna. 

Så här års lagar Anna mycket färsbiffar eller grytor av olika slag. På sommaren grillas det allt från revben till biff och hamburgare, men det blir även en hel del kallskuret. En favorit är "Lättgravat vildsvin" som hon gör på benfri kotlettrad (receptet finns på Annas blogg anaxskafferi.se).

Favoritkryddor till vilt: Enbär som jag plockar från grannens buske vid tomtgräns, timjan från egen odling och salt. Jag har även börjat experimentera lite med svart trumpetsvamp som krydda och smaksättning.

Dricker till vilt: Gärna vin, annars vatten.

Inspirerar som: @anax_skafferi på Instagram som och bloggen anaxskafferi.se

Recept Anna vill dela med sig av: Ragu på vildsvin och Kreolsk gryta.

Ragu på vildsvin
Kreolsk gryta på vildsvin