Lucas Eriksson kom nia i Sveriges Mästerkock 2024. Foto: Privat

”Viltkött går å använde te allt”

tisdag 30 apr 2024 09:28

Lucas Eriksson kom nia i årets Sveriges Mästerkock, men är en vinnare i alla jägares hjärtan.
– Allt har varit så positivt, inga negativa kommentarer för att jag är jägare. Kanske beror på att jag har förklarat jakten, respekten för viltet och matlagningen på ett bra sätt, så folk förstår, säger Lucas Eriksson.

Med en avslappnad attityd och ett brinnande intresse för viltkött har hans medverkan i tv bidragit till att fler fått en bättre förståelse för var köttet kommer ifrån och att det enkelt går att laga till som allt annat kött.
– Viltkött går å använde te allt, säger Lucas Eriksson kort och gott.

Till vardags utgår Lucas från Oskarshamn, där han pysslar med allt ifrån att bygga lastbilar till att baka. Han bor med fru och hundar på en gård ute i skogen. Lucas har varit en energirik människa hela livet. Alltid haft många bollar i luften.
–  Jag sitter sällan still. Det kan vara allt ifrån att meka med gamla bilar till att bygga jakttorn. Började dessutom stycka ganska tidigt i livet och fick även hjälpa andra att stycka. Jag fastnade verkligen för styckning och att ta tillvara köttet på bästa sätt, säger Lucas.

Det blir en hel del rådjursjakt med de två drevrar han har, men även pyrshjakt och jakt på vildsvin i fält. Sitt intresse för vilt och natur fick Lucas från sin farfar.
– Vi har alltid bott så vi haft nära till skogen och vi har haft hund i familjen sen jag var liten. Så tack vare jakten började jag laga viltmat, jag ville verkligen bli bra på att ta till vara på köttet man fick med sig hem från skogen, säger Lucas.

Vad fick dig att söka till Sveriges Mästerkock?
– Frugan var ute och red med granndottern, jag satt hemma och vänta, blev rastlös, och så kom Sveriges Mästerkock upp på telefonen. Då tänkte jag vafan, jag testar och söker, säger Lucas Eriksson.

Han berättar att det var en ny och rolig upplevelse att medverka i programmet, men att han inte trodde att han skulle gå så långt. Hemlängtan gjorde sig påmind och Lucas mådde nästan lite dåligt över att behöva vara ifrån frun och gården så länge. Så när han åkte ur, i en så kallad eliminering, var han egentligen inte så missnöjd över att få lämna tävlingen.
– Det var en häftig resa att få vara med på men jag tycker ju inte om att vara hemifrån så mycket. Min resa var klar där, säger Lucas.

Framöver finns såklart drömmen om att fortsätta jaga och laga viltmat på traditionellt vis och kanske kunna visa upp det i tv. Ett program om jakt, fiske och matlagning där man enligt Lucas devis börjar med att fiska sina egna kräftor innan man lagar till en kräftsoppa. Eller tar hand om ett välhängt rådjur och lagar något till vardags som alla kan känna igen sig i, men kanske med en ny twist.

Hemma till vardags lagar Lucas helst något snabbt och smidigt.
– Bara för att jag och frugan inte hinner - vi har så möe att göra, säger Lucas.

På frågan vad han gillar bäst med vilt som råvara kommer svaret snabbt;
– SÅ JÄVLA GÖTT, och såklart ekologist och närproducerat, säger Lucas.

Favoritkryddor till vilt är svartpeppar, salt, vitlök och timjan.

Dricker till vilt: en kall bärs.

Inspirerar på Instagram som: @drever_jakt