Krögaren Simon Laiti driver sedan 16 år tillbaka Hemmagastromin, vackert belägen vid norra Hamnen i Luleå. För Simon har viltkött alltid varit något naturligt och det har alltid jagats i hans familj så att ta jägarexamen och börja jaga var naturligt för honom.
Den jaktform som lockar och sysselsätter Simon mest är fågeljakten.
– Det finns inget bättre än att vara uppe till fjälls och jaga ripa, spänningen i jakten och samtidigt njuta av våra vidder i norr är obeskrivligt, säger Simon.
Intresset för viltmat grundar sig i att vilt är en stor del av matkulturen uppe i norr och hans driv är att hitta dom bästa tillagningssätten för de olika typer av vilt som finns i norra landsändan.
– Det som jag gillar allra mest med viltkött är det är något unikt med en unik smak som faktiskt ändrar sig under säsongen. Detta vid sidan av respekt för råvaran, själv kunna jaga råvaran och servera den till mina gäster – från skog till bord, slår det mesta, säger Simon.
Simon Laiti som hunnit fylla 44 år har jobbat med mat i hela sitt liv. Som ung började han jobba på familjens sommarrestaurang, som följdes upp med restaurangskola i Luleå.
– Direkt efter skolan åkte jag ned till Skåne och jobbade två år på Bröderna Nilsons Restaurang i Torekov och efter det på två olika stjärnkrogar i Göteborg där den sista var den inte helt okända 28+, säger Simon.
2005 gick flyttlasset hem till Norrbotten, mest för att komma närmare de fina råvarorna i norr. Första egna krogen öppnade Simon i Niskanpää vid Polcirkeln som fick namnet Kattilakoski Gastronomi
– Kattilakoski Gastronomi valdes till Årets krog i Sverige 2006 med motiveringen att man hade flyttat upp den geografiskt gastronomiska gränsen högt upp i Norrbotten, säger Simon.
Efter tre år lockade kusten och Luleå som är hans födelsestad. Där öppnade Simon Hemmagastronomi som han sedan 16 år tillbaka äger och driver med starkt fokus på att det ska vara en gastronomisk mötesplats i Norrbotten. Här ingår restaurang, matstudio, delikatessbutik, bageri och den helt nyöppnade systerkrogen RÖKT, som är ett Norrbottniskt rökhus.
– Att satsa på kvalitet och samtidigt ha ett tydligt fokus i att jobba med lokala råvaror är nyckeln till framgången i mina verksamheter, säger Simon.
Favoritkryddor till vilt:
Färska örter, vitlök
Dricker till vilt:
Rött vin, gärna Cabernet Sauvignon från USA, Nappa Valley
Recept du vill dela med dig av:
Instruktioner
Älgkalvinnanlår
Bakade betor och kantareller
Enbärsgräddsås
Servering
Foto: Simon Laiti