Medel Mia Peterson
Portioner
- 6 +

Björngryta med vin

Foto: Privat

Instruktioner

  1. Stek det tärnade rökta fläsket i en stekpanna på medelvärme under omrörning tills en stor del av fettet smält ut. Ta upp fläsket och lägg över det i en rejäl gryta med tillhörande lock.
  2. Salta björnläggen. Bryn läggen rejält runt om i fläskfettet och tillsätt eventuellt lite olja ifall det behövs mer fett. Lägg sen över läggen i grytan.
  3. Hacka och stek sen även grönsakerna i fettet men på lägre värme. De ska mjukna och få lite färg snarare än bli brynta. Kanske tjugo minuter? Även grönsakerna ska i grytan.
  4. Häll på vin i stekpannan och låt det koka lite för att få med alla goda steksmaker innan du häller det i grytan.
    Fyll på med buljong eller vatten, så pass att det står upp över två tredjedelar av köttet, lite beroende på läggens storlek. I med lagerblad, timjan, peppar (grovt stött i mortel) och stjälkarna från persiljan. Ställ i ugnen på 150 grader och lägg på locket hjälpligt.
    I mitt fall stack benet ut utanför grytan.
  5. Låt stå i ugnen tills köttet är mjukt och fint, testa med en gaffel.
    Vänd eller ös gärna läggen då och då under tiden i ugnen så att inte den del som sticker upp torkar till.
    För mig tog det kanske två och en halv timme i ugnen innan köttet blev som jag ville ha det.
  6. När köttet är lagom mört, pilla av det från benet. Smaka av såsen med salt och nymald svartpeppar. Fiska gärna upp timjankvisten, persiljestjälkarna och lagerbladen innan du reder av med maizenamjölet (utrört i ett par msk vatten) till önskad konsistens på såsen.
    Lägg tillbaka köttet i munsbitar i såsen.

Servering

  1. Klipp persilja över vid servering. Jag gjorde potatismos till men nån variant av stekt potatis och kanske rotfrukter blir också toppen.
    Och så saltgurka till!

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.