Grilla vildsvin. Först sous vide, sedan på grillen!
Som alla vet är det inte lämpligt att äta vildsvin som är rått. Det skapar ofta osäkerhet när man står med en stor bit vildsvinskött vid grillen – är köttet genomstekt? Ett bra alternativ är därför att först tillaga vildsvinsköttet sous vide på 60-64 grader i många timmar, och sedan lägga det på grillen helt kort efteråt för att få en fin grillyta och god träkolssmak. Sous Vide -metoden gör köttet jämnt rosa rakt igenom. Vid servering skivar du bara köttet tunt och serverar med en sallad eller med en god salsa eller ett gott kryddsmör. Asiatiska smaker? Medelhavssmaker? BBQ och Tex-Mex?
Foto: Lena Runer
4 portioner
Ingredienser
vildsvinskött
Instruktioner
Tillagning Sous Vide
Med en Sous Vide-stav låter du köttet bli tillagat i vatten på den temperatur du vill uppnå. Här tillagas en bit bogstek och en fransyska av vildsvin i zippåsar, fästa på kastrullkanten med klädnypor.
Sous viden är ställd på 60 grader, och köttet får ligga där i 5-6 timmar. Har du inte tillgång till en Sous-Vide-stav, kan du prova att lägga köttet i en Zippåse i vattenbad i ugnen ca 80 grader över natten eller minst 12 timmar.
När köttet plockas ut ur plastpåsarna är det grått och tråkigt. Det behöver en fin grillyta innan servering.
När köttet plockas ut ur plastpåsarna är det grått och tråkigt. Det behöver en fin grillyta innan servering.
Nedan serveras det tunt skivade vildsvinsköttet på en asiatisk sallad. Lägg gurka, mango, coctailtomat, salladslök, tunt skivad chili i tallriken. Strö på lite jordnötter, färska korianderblad och gärna sesamfrön. Blanda en dressing med fisksås, socker och limesaft och häll på salladen. Lägg till sist på det skivade vildsvinsköttet.
Att servera tunt skivat vildsvinskött med italiensk gremolata som på bilden nedan är gott. Gremolatan gör du genom att hacka persilja och blanda med flingsalt, olivolja, rivet citronskal och pressad vitlök. Skiva vildsvinsköttet tunt och ringla över gremolata.
När vildsvinsköttet först tillagas Sous Vide blir det jämnt rosa från kant till kant.
Instruktioner
Tillagning Sous Vide
Med en Sous Vide-stav låter du köttet bli tillagat i vatten på den temperatur du vill uppnå. Här tillagas en bit bogstek och en fransyska av vildsvin i zippåsar, fästa på kastrullkanten med klädnypor.
Sous viden är ställd på 60 grader, och köttet får ligga där i 5-6 timmar. Har du inte tillgång till en Sous-Vide-stav, kan du prova att lägga köttet i en Zippåse i vattenbad i ugnen ca 80 grader över natten eller minst 12 timmar.
När köttet plockas ut ur plastpåsarna är det grått och tråkigt. Det behöver en fin grillyta innan servering.
När köttet plockas ut ur plastpåsarna är det grått och tråkigt. Det behöver en fin grillyta innan servering.
Nedan serveras det tunt skivade vildsvinsköttet på en asiatisk sallad. Lägg gurka, mango, coctailtomat, salladslök, tunt skivad chili i tallriken. Strö på lite jordnötter, färska korianderblad och gärna sesamfrön. Blanda en dressing med fisksås, socker och limesaft och häll på salladen. Lägg till sist på det skivade vildsvinsköttet.
Att servera tunt skivat vildsvinskött med italiensk gremolata som på bilden nedan är gott. Gremolatan gör du genom att hacka persilja och blanda med flingsalt, olivolja, rivet citronskal och pressad vitlök. Skiva vildsvinsköttet tunt och ringla över gremolata.
När vildsvinsköttet först tillagas Sous Vide blir det jämnt rosa från kant till kant.
Ingredienser
vildsvinskött
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.
Grilla vildsvin. Först sous vide, sedan på grillen!
Som alla vet är det inte lämpligt att äta vildsvin som är rått. Det skapar ofta osäkerhet när man står med en stor bit vildsvinskött vid grillen – är köttet genomstekt? Ett bra alternativ är därför att först tillaga vildsvinsköttet sous vide på 60-64 grader i många timmar, och sedan lägga det på grillen helt kort efteråt för att få en fin grillyta och god träkolssmak. Sous Vide -metoden gör köttet jämnt rosa rakt igenom. Vid servering skivar du bara köttet tunt och serverar med en sallad eller med en god salsa eller ett gott kryddsmör. Asiatiska smaker? Medelhavssmaker? BBQ och Tex-Mex?
Foto: Lena Runer
Instruktioner
Tillagning Sous Vide
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.