Lätt Christer Eklund
Portioner
- 4 +

Julskinka med vildsvin på flera sätt

Du kan rimma en skinka med både vanligt salt och med nitritsalt. Nitritsalt har en viss konserverande effekt och gör köttet mer rosa. Vanligt hushållssalt ger gråare skinka, men är bättre för hälsan, menar vissa. Om du rimmar din skinka med vanligt salt, bör du vara extra observant på hygienen och temperatu­ren.

Recept: Christer Eklund
Foto: Lena Runer

Instruktioner

Alt 1. Saltlake med vanligt hushållssalt, gör så här:

  1. Blanda salt och socker i en bunke, gnid in skinkan med lite av blandningen. Ställ skinkan i kylen över natten. Rör ut resten av salt och sockerblandningen med vattnet i en plasthink eller ett rostfritt kärl. Lägg ner skinkan med en vikt ovanpå så att saltlaken täcker. Låt skinkan stå svalt och mörkt i fem dygn. Vänd skinkan då och då och var noga med hygienen – ha gärna handskar på. Skölj av skinkan noggrant, lägg skinkan i vat¬ten 3-4 timmar innan kokning. Koka skinkan försiktigt till en kärntemperatur om 68 grader. Lyft upp den ur kokspadet och låt den stå i rumstemperatur en halvtimme innan du kyler ner den.

Alt 2. Saltlake med nitritsalt och lakespruta, gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till la¬gen (den behöver inte kokas). Spruta skinkan ordentligt med lag, och lägg den i en lagom stor bunke. Täck med resterande salt¬lake. Vi använder en speciell saltlakespruta på bilderna, men det går lika bra med en så kallad marinadspruta. Ställ bunken svalt i tre dygn. Koka skinkan till en kärntem¬peratur om 68 grader. Lyft upp skinkan ur kokspadet och låt den stå i rumstemperatur en halvtimme innan du kyler ner den. Sedan är det bara att griljera efter tycke och smak.

Steksnöre eller nät

  1. Bind upp skinkan med steksnöre, för att få en jämn fin form på skinkan. Du kan också köpa ett nät som du trär över den urbenade skinkan för att hålla ihop den. Fråga i köttdisken om du kan få köpa en bit nät.

Ugnsstekt skinka:

  1. I stället för att koka skinkan, kan du sätta in den i ugnen 125°, tills innertemperaturen är 67°. Eftersom vildsvin är magrare än en tamgris, är det klokt att välja lägre temperatur (ca 125°) för att få skinkan saftig och god.

Griljeringstips:

  1. För att få griljeringen att fastna bättre: Torka av skinkan och sikta maizenamjöl över ytan innan du breder på ägg-och senapsblandningen. Smaksätt gärna griljeringen med honung eller julkryddor.

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.