Medel Ida Linander
Portioner
- 4 +

Råraka med vilda smaker

Foto: Privat

Instruktioner

Köttet

  1. Putsa salta/peppra och bryn på i smörad stekpanna till fin färg runtom.
    Grädda i ugn till 57 grader innertemperatur. Ta ut, rulla i salt/peppar och 0,5 kruka finhackad timjan.
    Låt vila 10-15 min innan du skär upp.

Råraka

  1. Skala och riv potatisen grovt i en bunke. Salta och peppra.
    Krama ur vätska ur potatisen och stek lagom mängd i en smörad stekpanna. Forma genom att trycka ner med stekspade till önskad form. Vänd när den är gyllene.
    Tips när du gör flera större rårakor. Kör dem i ugnen på plåt med bakplåtspapper i cirka 100 grader så de håller sig varma medan du steker resten, använd med fördel två stekspadar vid förflyttning från plåt till tallrik sen, annars är det risk att de kan gå sönder. 

Pepparrotskräm

  1. Vispa grädden, smaka av med lite riven pepparrot, dijonsenap, en nypa socker, lite persilja samt salt/peppar.
    Kan med fördel förberedas och förvaras i spritspåse några timmar dagen innan.

Karamelliserad lök

  1. Skiva löken tunt, bryn på medelvärme med smör och salta lite tills den fått en fin karamellisering.

Grönkål

  1. Riv av det gröna från stammen (den är träig så den vill vi inte använda nu).
    Vänd i olja och salta lite. Kör i airfryer till krispig

Örtolja

  1. Mixa eller mortla 0,5 kruka timjan, persilja och gräslök med rapsolja och en nypa salt (förbered med fördel dagen innan). 

Servering

  1. Lägg rårakan på en tallrik, ringla över lite Örtolja, spritsa ut pepparrotskrämen samt sprid ut lite lök och grönkålen.
    Lägg på köttet och ringla över lite mer Örtolja. Vrid över lite salt och peppar på toppen. 

    Så gott!

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.