Smörstekt ripa med en het morotspuré och en kålsallad med trattkantareller serverat på toast. Lyxigare än så här blir det inte på hösten!
Foto: Pontus Karén
2 portioner
Ingredienser
2 skivor gott bröd
2 st bröstfiléer av ripa
4 st morötter
ca 1 dl vispgrädde
1 tsk sambaloelek
salt & peppar
ca 100 g salladskål
ca 100 g lila salladskål
ca 100 g spetskål
smör till stekning
1 näve trattkantareller
Instruktioner
Gör så här innan du beger dig ut:
Dela morötterna i grova bitar och koka i rikligt saltat vatten.
När morötterna blivit mjuka så lägger du ner dom i en blender.
Mixa och tillsätt lite i taget av vispgrädden tills du får en fast men slät puré. Smaka av med Sambaloelek, salt, peppar och packa med dig purén.
Ute vid platsen:
Värm upp din morotspuré i en liten värmetålig kastrull.
Skär ner all kål i ganska grova bitar.
Stek ripbrösten i rikligt med smör i en riktigt varm stekpanna. Jag rekommenderar att servera ripa RARE. Den är bäst då! Krydda med salt och peppar. Lyft ur brösten och låt dom vila.
Under tiden ripbrösten vilar smörsteker du dina brödskivor.
När du rostat av bröden, stek din kålblandning tillsammans med trattkantarellerna, bryn på allt tills kålen börjat bli “lite genomskinlig”. Krydda med lite salt.
Servering:
Servera med bröd, puré, kålblandning, skivat ripbröst och toppa med lite färsk persilja.
Instruktioner
Gör så här innan du beger dig ut:
Dela morötterna i grova bitar och koka i rikligt saltat vatten.
När morötterna blivit mjuka så lägger du ner dom i en blender.
Mixa och tillsätt lite i taget av vispgrädden tills du får en fast men slät puré. Smaka av med Sambaloelek, salt, peppar och packa med dig purén.
Ute vid platsen:
Värm upp din morotspuré i en liten värmetålig kastrull.
Skär ner all kål i ganska grova bitar.
Stek ripbrösten i rikligt med smör i en riktigt varm stekpanna. Jag rekommenderar att servera ripa RARE. Den är bäst då! Krydda med salt och peppar. Lyft ur brösten och låt dom vila.
Under tiden ripbrösten vilar smörsteker du dina brödskivor.
När du rostat av bröden, stek din kålblandning tillsammans med trattkantarellerna, bryn på allt tills kålen börjat bli “lite genomskinlig”. Krydda med lite salt.
Servering:
Servera med bröd, puré, kålblandning, skivat ripbröst och toppa med lite färsk persilja.
Ingredienser
2 skivor gott bröd
2 st bröstfiléer av ripa
4 st morötter
ca 1 dl vispgrädde
1 tsk sambaloelek
salt & peppar
ca 100 g salladskål
ca 100 g lila salladskål
ca 100 g spetskål
smör till stekning
1 näve trattkantareller
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.