Spara svampen som svampbuljong, svampsalt eller svamppulver
Om du torkar svampen eller kokar buljong på den, kan du få skörden att räcka hela året! Här får du tips på några delikatesser du kan göra av en riklig svampskörd. Snyggt förpackat blir det dessutom bra presenter.
4 portioner
Ingredienser
Svamppanering
0.5 dl mortlad, torkad svamp
0.5 dl panko
salt
Svampbuljong
2 L bitar av färsk svamp
2 L vatten
2 st vitlöksklyftor lätt krossade
3 kvistar timjan eller 1 tsk torkad
1 msk japansk soja
1 msk ättika 12%
Instruktioner
Svamppulver
Torkad svamp är en fantastisk smaksättare till vilda rätter. Torka svampen i ugn, gärna varmluftsugn, med ugnsluckan på glänt i ca 60°C. När svampen är riktigt torr, använd en mortel, eller mal svampen i en kaffekvarn. Smula sedan ner lite svamppulver i såsen, grytan, pastan, risotton. Karl Johan-svamp skär du först i tunna skivor innan torkningen.
Svamppanering
Gott till kött, fågel och vegetariska rätter. Pensla köttet med uppvispat ägg, rulla i paneringen och stek sedan. Gör panering så här: Mortla eller mixa den torkade svampen så att den blir ett pulver. Blanda med panko-ströbröd och lite salt.
Svampsalt
Blanda 1 dl flingsalt med 1 dl mortlad torkad svamp. Ett flingsalt med svamp är perfekt som smaksättning till maten, exempelvis sallader, pastarätter, risotto. Mortla eller mixa den torkade svampen. Blanda med flingsalt (eventuellt kan du mortla flingsaltet en aning om saltkristallerna är väldigt stora). Häll upp i burk. Svampsalt med örter. Genom att blanda i torkade örter ger du svampsaltet ännu mer smak. Rosmarin, timjan eller basilika är örter som passar bra tillsammans med svamp.
Svampbuljong
Till buljongen kan du använda alla svampar som inte är så fina! Lägg alla mindre vackra svampar åt sidan till buljong och gör ett storkok av dem, som du sedan kokar ner till ett koncentrat. Koncentrerad svampbuljong kan du sedan använda som bas till gryta, såser och soppa. Prova till exempel att göra en asiatisk nudelsoppa med hemlagad svampbuljong. Jättegott! Lägg ner svampen i en kastrull. Lägg i den krossade vitlöken, timjankvistarna och vatten så att det nästan täcker. Sjud sakta tills det bara är ett par dl vätska kvar. Sila bort svamparna och pressa ur vätskan. Av 2 liter ursprunglig vätska ska det bli cirka 1 dl koncentrerad svampbuljong. Häll allra sist i Kikkomansojan och ättikan i buljongen och häll upp på konservburk. Förvara i kyl eller i frys.
Här har en bit viltkött rullats i torkade trattkantareller som mortlats till pulver och blandats med lite pankoströbröd innan stekning.
Instruktioner
Svamppulver
Torkad svamp är en fantastisk smaksättare till vilda rätter. Torka svampen i ugn, gärna varmluftsugn, med ugnsluckan på glänt i ca 60°C. När svampen är riktigt torr, använd en mortel, eller mal svampen i en kaffekvarn. Smula sedan ner lite svamppulver i såsen, grytan, pastan, risotton. Karl Johan-svamp skär du först i tunna skivor innan torkningen.
Svamppanering
Gott till kött, fågel och vegetariska rätter. Pensla köttet med uppvispat ägg, rulla i paneringen och stek sedan. Gör panering så här: Mortla eller mixa den torkade svampen så att den blir ett pulver. Blanda med panko-ströbröd och lite salt.
Svampsalt
Blanda 1 dl flingsalt med 1 dl mortlad torkad svamp. Ett flingsalt med svamp är perfekt som smaksättning till maten, exempelvis sallader, pastarätter, risotto. Mortla eller mixa den torkade svampen. Blanda med flingsalt (eventuellt kan du mortla flingsaltet en aning om saltkristallerna är väldigt stora). Häll upp i burk. Svampsalt med örter. Genom att blanda i torkade örter ger du svampsaltet ännu mer smak. Rosmarin, timjan eller basilika är örter som passar bra tillsammans med svamp.
Svampbuljong
Till buljongen kan du använda alla svampar som inte är så fina! Lägg alla mindre vackra svampar åt sidan till buljong och gör ett storkok av dem, som du sedan kokar ner till ett koncentrat. Koncentrerad svampbuljong kan du sedan använda som bas till gryta, såser och soppa. Prova till exempel att göra en asiatisk nudelsoppa med hemlagad svampbuljong. Jättegott! Lägg ner svampen i en kastrull. Lägg i den krossade vitlöken, timjankvistarna och vatten så att det nästan täcker. Sjud sakta tills det bara är ett par dl vätska kvar. Sila bort svamparna och pressa ur vätskan. Av 2 liter ursprunglig vätska ska det bli cirka 1 dl koncentrerad svampbuljong. Häll allra sist i Kikkomansojan och ättikan i buljongen och häll upp på konservburk. Förvara i kyl eller i frys.
Här har en bit viltkött rullats i torkade trattkantareller som mortlats till pulver och blandats med lite pankoströbröd innan stekning.
Ingredienser
Svamppanering
0.5 dl mortlad, torkad svamp
0.5 dl panko
salt
Svampbuljong
2 L bitar av färsk svamp
2 L vatten
2 st vitlöksklyftor lätt krossade
3 kvistar timjan eller 1 tsk torkad
1 msk japansk soja
1 msk ättika 12%
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.
Spara svampen som svampbuljong, svampsalt eller svamppulver
Om du torkar svampen eller kokar buljong på den, kan du få skörden att räcka hela året! Här får du tips på några delikatesser du kan göra av en riklig svampskörd. Snyggt förpackat blir det dessutom bra presenter.
Instruktioner
Svamppulver
Svamppanering
Svampsalt
Svampbuljong
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.