Lätt
Portioner
- 4 +

Vild lantpaté på julbordet

Paté är en riktig 70-talsklassiker, som gärna serveras med cumberlandssås och cornichoner. Perfekt på julbordet! Blanda gärna flera olika viltslag; vildsvin, älg, hjort och rådjur.

Instruktioner

Terrinen:

  1. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla när du blandar ihop dem, annars kan patén skära sig. Hacka löken och stek den. Stek också svampen lätt. Låt kallna. Krossa grönpeppar grovt i mortel. Hacka pistagenötterna grovt.

  1. Med köttkvarn: Grovmal vildsvinsköttet, levern, späcket, löken och svampen i kvarnen.
  2. Med matberedare: Kör kött, lök och svamp i matberedaren en stund. Blanda ägg, grädde, nötter, konjak och kryddor i smeten.
  3. Klä formar med skivor av parmaskinkor eller baconskivor. Häll i smeten. Lägg gärna några lagerblad i botten eller på toppen av formen, som garnering. Ta fram en stor långpanna, sätt i formen och fyll med hett vatten så att det når upp till minst hälften av terrinformen.
  4. Grädda i vattenbad i ugnen 120 grader en dryg timme eller tills innertemperaturen nått 68°C. Ta ut och låt svalna Lägg gärna en tyngd över formen medan terrinen kallnar i kylen. Låt den gärna stå i kylen till nästa dag innan du skär upp den.

Vid servering:

  1. Skär upp terrinen i tjocka skivor med vass kniv.

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.