Paté är en riktig 70-talsklassiker, som gärna serveras med cumberlandssås och cornichoner. Perfekt på julbordet! Blanda gärna flera olika viltslag; vildsvin, älg, hjort och rådjur.
4 portioner
Ingredienser
400 g viltfärs
100 g späck eller fett färskt fläsk
100 g kycklinglever
1 st gul lök liten
100 g färsk svamp skogssvamp eller färska champinjoner
smör till stekning
1 klyfta vitlök
10 st grönpepparkorn grovt krossade
0.5 tsk timjan
0.5 tsk mejram
0.5 tsk dragon
1 st ägg
1 dl vispgrädde
1 msk konjak
½-1 dl pistagenötter grovt hackade
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Till formarna
lufttorkad skinka eller bacon att klä formarnas insida med
lagerblad som dekoration
Till servering:
cornichons inlagda smågurkor
cumberlandssås eller picklad rödlök
Instruktioner
Terrinen:
Det är viktigt att alla ingredienser är kalla när du blandar ihop dem, annars kan patén skära sig. Hacka löken och stek den. Stek också svampen lätt. Låt kallna. Krossa grönpeppar grovt i mortel. Hacka pistagenötterna grovt.
Med köttkvarn: Grovmal vildsvinsköttet, levern, späcket, löken och svampen i kvarnen.
Med matberedare: Kör kött, lök och svamp i matberedaren en stund. Blanda ägg, grädde, nötter, konjak och kryddor i smeten.
Klä formar med skivor av parmaskinkor eller baconskivor. Häll i smeten. Lägg gärna några lagerblad i botten eller på toppen av formen, som garnering. Ta fram en stor långpanna, sätt i formen och fyll med hett vatten så att det når upp till minst hälften av terrinformen.
Grädda i vattenbad i ugnen 120 grader en dryg timme eller tills innertemperaturen nått 68°C. Ta ut och låt svalna Lägg gärna en tyngd över formen medan terrinen kallnar i kylen. Låt den gärna stå i kylen till nästa dag innan du skär upp den.
Vid servering:
Skär upp terrinen i tjocka skivor med vass kniv.
Instruktioner
Terrinen:
Det är viktigt att alla ingredienser är kalla när du blandar ihop dem, annars kan patén skära sig. Hacka löken och stek den. Stek också svampen lätt. Låt kallna. Krossa grönpeppar grovt i mortel. Hacka pistagenötterna grovt.
Med köttkvarn: Grovmal vildsvinsköttet, levern, späcket, löken och svampen i kvarnen.
Med matberedare: Kör kött, lök och svamp i matberedaren en stund. Blanda ägg, grädde, nötter, konjak och kryddor i smeten.
Klä formar med skivor av parmaskinkor eller baconskivor. Häll i smeten. Lägg gärna några lagerblad i botten eller på toppen av formen, som garnering. Ta fram en stor långpanna, sätt i formen och fyll med hett vatten så att det når upp till minst hälften av terrinformen.
Grädda i vattenbad i ugnen 120 grader en dryg timme eller tills innertemperaturen nått 68°C. Ta ut och låt svalna Lägg gärna en tyngd över formen medan terrinen kallnar i kylen. Låt den gärna stå i kylen till nästa dag innan du skär upp den.
Vid servering:
Skär upp terrinen i tjocka skivor med vass kniv.
Ingredienser
400 g viltfärs
100 g späck eller fett färskt fläsk
100 g kycklinglever
1 st gul lök liten
100 g färsk svamp skogssvamp eller färska champinjoner
smör till stekning
1 klyfta vitlök
10 st grönpepparkorn grovt krossade
0.5 tsk timjan
0.5 tsk mejram
0.5 tsk dragon
1 st ägg
1 dl vispgrädde
1 msk konjak
½-1 dl pistagenötter grovt hackade
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Till formarna
lufttorkad skinka eller bacon att klä formarnas insida med
lagerblad som dekoration
Till servering:
cornichons inlagda smågurkor
cumberlandssås eller picklad rödlök
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.
Paté är en riktig 70-talsklassiker, som gärna serveras med cumberlandssås och cornichoner. Perfekt på julbordet! Blanda gärna flera olika viltslag; vildsvin, älg, hjort och rådjur.
Instruktioner
Terrinen:
Vid servering:
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.
0
Tack för att du sätter betyg!
Ingredienser
Till formarna
Till servering:
Portioner
4
Ingredienser
4 portioner
400 g viltfärs
100 g späck eller fett färskt fläsk
100 g kycklinglever
1 st gul lök liten
100 g färsk svamp skogssvamp eller färska champinjoner
smör till stekning
1 klyfta vitlök
10 st grönpepparkorn grovt krossade
0.5 tsk timjan
0.5 tsk mejram
0.5 tsk dragon
1 st ägg
1 dl vispgrädde
1 msk konjak
½-1 dl pistagenötter grovt hackade
1 tsk salt
nymald svartpeppar
Till formarna
lufttorkad skinka eller bacon att klä formarnas insida med