Medel
Portioner
- 4 +

Vild wallenbergare

En av våra mest älskade rätter. Originalet lagas av kalvfärs, men för jägaren är vilda varianter en självklarhet.

Recept ur Svenska Jägareförbundets viltkokbok.

Instruktioner

Wallenbergare:

  1. Smeten blir ganska lös så se till att alla ingredienser är riktigt kalla när du startar. Även bunken ska vara kall - ställ den i frysen eller kylen en stund.

  1. Blanda färsen med salt, peppar och rör i en äggula i taget. Tillsätt sedan grädden lite i taget, den ska långsamt jobbas in i smeten. Låt smeten stå kallt en stund innan du formar biffarna.
  2. Strö ett tunt lager ströbröd på en tallrik. Blöt händerna och forma biffar, cirka 2 cm höga. Lägg dem på tallriken med ströbröd. Strö sedan lite ströbröd över biffarna.
  3. Hetta upp smör med lite olja i en stekpanna och stek biffarna på svag värme 3-4 minuter. Biffarna ska vara gyllenbruna på ytan och porösa inuti.
    Har du en termometer kan du kolla innertemperaturen, ca 64 grader är lagom om du använder vildsvin.

Variant:

  1. Stek färsbiffarna gyllenbruna i stekpanna på båda sidor och låt dem sedan eftersteka i ugn, 125 grader i 5-8 minuter.

Servering:

  1. Servera wallenbergarna med potatismis, gröna ärter och om du vill rårörda lingon. Bryn smör tills det får en nötaktig doft. Häll smöret över wallenbergarna vid servering.

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.