Smeten blir ganska lös så se till att alla ingredienser är riktigt kalla när du startar. Även bunken ska vara kall - ställ den i frysen eller kylen en stund.
Blanda färsen med salt, peppar och rör i en äggula i taget. Tillsätt sedan grädden lite i taget, den ska långsamt jobbas in i smeten. Låt smeten stå kallt en stund innan du formar biffarna.
Strö ett tunt lager ströbröd på en tallrik. Blöt händerna och forma biffar, cirka 2 cm höga. Lägg dem på tallriken med ströbröd. Strö sedan lite ströbröd över biffarna.
Hetta upp smör med lite olja i en stekpanna och stek biffarna på svag värme 3-4 minuter. Biffarna ska vara gyllenbruna på ytan och porösa inuti. Har du en termometer kan du kolla innertemperaturen, ca 64 grader är lagom om du använder vildsvin.
Variant:
Stek färsbiffarna gyllenbruna i stekpanna på båda sidor och låt dem sedan eftersteka i ugn, 125 grader i 5-8 minuter.
Servering:
Servera wallenbergarna med potatismis, gröna ärter och om du vill rårörda lingon. Bryn smör tills det får en nötaktig doft. Häll smöret över wallenbergarna vid servering.
Instruktioner
Wallenbergare:
Smeten blir ganska lös så se till att alla ingredienser är riktigt kalla när du startar. Även bunken ska vara kall - ställ den i frysen eller kylen en stund.
Blanda färsen med salt, peppar och rör i en äggula i taget. Tillsätt sedan grädden lite i taget, den ska långsamt jobbas in i smeten. Låt smeten stå kallt en stund innan du formar biffarna.
Strö ett tunt lager ströbröd på en tallrik. Blöt händerna och forma biffar, cirka 2 cm höga. Lägg dem på tallriken med ströbröd. Strö sedan lite ströbröd över biffarna.
Hetta upp smör med lite olja i en stekpanna och stek biffarna på svag värme 3-4 minuter. Biffarna ska vara gyllenbruna på ytan och porösa inuti. Har du en termometer kan du kolla innertemperaturen, ca 64 grader är lagom om du använder vildsvin.
Variant:
Stek färsbiffarna gyllenbruna i stekpanna på båda sidor och låt dem sedan eftersteka i ugn, 125 grader i 5-8 minuter.
Servering:
Servera wallenbergarna med potatismis, gröna ärter och om du vill rårörda lingon. Bryn smör tills det får en nötaktig doft. Häll smöret över wallenbergarna vid servering.
Ingredienser
Wallenbergare:
400 g viltfärs
2-3 dl vispgrädde
4 st äggulor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
ströbröd
smör & olja till stekning
Potatispuré:
800 g potatis
100 g smör
2 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
Till servering:
potatismos
gröna ärter
rårörda lingon
brynt smör
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.