Vilt med gräddkokt brysselkål, bondbönor, pommes fondant och citrontimjansky
Brysselkål och bondbönor är goda tillbehör till viltkött.
Foto: Lena Runer
4 portioner
Ingredienser
600-800 g viltkött mört, filè, biff, innanlår
salt
peppar grovmalen
rapsolja & smör till stekning
salt & peppar
Gräddkokt brysselkål
500 g brysselkål
3 dl vispgrädde
Bondbönor och bacon
500 g bondbönor förvällda och skalade
1 st gul lök skalad, hackad
1 pkt bacon
Citrontimjansky
2 msk viltfond koncentrerad
0.5 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk kapris sköljda
1 st citron pressad
0.5 kruka timjan färsk, finhackad
maizena till redning
Potatis – Pommes fondant
4 st bakpotatis skurna i jämna fyrkanter
5 dl olivolja
2 kvistar timjan färsk
2 klyftor vitlök skalade, delade
Instruktioner
Potatis – pommes fondant
Salta och peppra potatiskuberna och lägg i en ugnsfast form. Välj en trång form, så att oljan täcker potatisen.
Slå över olivoljan, lägg i timjankvistarna och vitlöken. Baka i 150° ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
Lyft försiktigt upp potatisen och låt rinna av på galler. Stek potatisen gyllene i stekpanna innan servering. Spara oljan i en burk i kylen så kan du använda den fler gånger.
Red skyn med maizena och vatten om det behövs. Vid servering: Koka upp skyn och vispa ned 50 gram smör samt tillsätt kapris och hackad timjan vid servering.
Citrontimjansky
Häll vin, vatten och fond i stekpannan, reducera skyn till hälften och tillsätt citronsaft efter smak.
Gräddkokt kål
Koka upp grädden, tillsätt brysselkålen och sjud tills kålen är klar. Smaka av med salt och peppar, red eventuellt med lite maizena utrört i vatten. Koka inte för länge, kålen ska ha spänst kvar.
Bondbönor
Stek baconstrimlorna och löken i stekpanna, tillsätt bondbönorna och en klick smör. Låt bönorna bli varma.
Kött
Låt köttet bli rumstempererat. Salta och peppra köttet, stek i lite smör och rapsolja. Sätt in i 125° ugn tills köttet ar en innertemperatur på ca 56°. Ta ut och låt vila några minuter. Skiva och servera med alla tillbehör.
Instruktioner
Potatis – pommes fondant
Salta och peppra potatiskuberna och lägg i en ugnsfast form. Välj en trång form, så att oljan täcker potatisen.
Slå över olivoljan, lägg i timjankvistarna och vitlöken. Baka i 150° ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
Lyft försiktigt upp potatisen och låt rinna av på galler. Stek potatisen gyllene i stekpanna innan servering. Spara oljan i en burk i kylen så kan du använda den fler gånger.
Red skyn med maizena och vatten om det behövs. Vid servering: Koka upp skyn och vispa ned 50 gram smör samt tillsätt kapris och hackad timjan vid servering.
Citrontimjansky
Häll vin, vatten och fond i stekpannan, reducera skyn till hälften och tillsätt citronsaft efter smak.
Gräddkokt kål
Koka upp grädden, tillsätt brysselkålen och sjud tills kålen är klar. Smaka av med salt och peppar, red eventuellt med lite maizena utrört i vatten. Koka inte för länge, kålen ska ha spänst kvar.
Bondbönor
Stek baconstrimlorna och löken i stekpanna, tillsätt bondbönorna och en klick smör. Låt bönorna bli varma.
Kött
Låt köttet bli rumstempererat. Salta och peppra köttet, stek i lite smör och rapsolja. Sätt in i 125° ugn tills köttet ar en innertemperatur på ca 56°. Ta ut och låt vila några minuter. Skiva och servera med alla tillbehör.
Ingredienser
600-800 g viltkött mört, filè, biff, innanlår
salt
peppar grovmalen
rapsolja & smör till stekning
salt & peppar
Gräddkokt brysselkål
500 g brysselkål
3 dl vispgrädde
Bondbönor och bacon
500 g bondbönor förvällda och skalade
1 st gul lök skalad, hackad
1 pkt bacon
Citrontimjansky
2 msk viltfond koncentrerad
0.5 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk kapris sköljda
1 st citron pressad
0.5 kruka timjan färsk, finhackad
maizena till redning
Potatis – Pommes fondant
4 st bakpotatis skurna i jämna fyrkanter
5 dl olivolja
2 kvistar timjan färsk
2 klyftor vitlök skalade, delade
Betygsätt
Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.