Medel Christer Eklund
Portioner
- 4 +

Vilt med gräddkokt brysselkål, bondbönor, pommes fondant och citrontimjansky

Brysselkål och bondbönor är goda tillbehör till viltkött.

Foto: Lena Runer

Instruktioner

Potatis – pommes fondant

  1. Salta och peppra potatiskuberna och lägg i en ugnsfast form. Välj en trång form, så att oljan täcker potatisen.

  1. Slå över olivoljan, lägg i timjankvistarna och vitlöken. Baka i 150° ugn tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.
  2. Lyft försiktigt upp potatisen och låt rinna av på galler. Stek potatisen gyllene i stekpanna innan servering. Spara oljan i en burk i kylen så kan du använda den fler gånger.
  3. Red skyn med maizena och vatten om det behövs. Vid servering: Koka upp skyn och vispa ned 50 gram smör samt tillsätt kapris och hackad timjan vid servering.

Citrontimjansky

  1. Häll vin, vatten och fond i stekpannan, reducera skyn till hälften och tillsätt citronsaft efter smak.

Gräddkokt kål

  1. Koka upp grädden, tillsätt brysselkålen och sjud tills kålen är klar. Smaka av med salt och peppar, red eventuellt med lite maizena utrört i vatten. Koka inte för länge, kålen ska ha spänst kvar.

Bondbönor

  1. Stek baconstrimlorna och löken i stekpanna, tillsätt bondbönorna och en klick smör. Låt bönorna bli varma.

Kött

  1. Låt köttet bli rumstempererat. Salta och peppra köttet, stek i lite smör och rapsolja. Sätt in i 125° ugn tills köttet ar en innertemperatur på ca 56°. Ta ut och låt vila några minuter. Skiva och servera med alla tillbehör.

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.