Det bästa med viltet som råvara är smaken. Det är ju så himla gott. Och dessutom finns en stor variation som är väldigt rolig för mig som gillar att laga mat, säger Mia. Foto: Privat

Älgkinder i porter – när bloggaren Mia Peterson lagar vilt

onsdag 08 juni 2022 07:51

Mia jobbar som kommunikatör men bloggar även om mat. Vilt är något som funnits med redan från det att hon var liten.
– Jag har alltid varit enormt naturintresserad, gått med näsan i backen och tittat på stort och smått, samlat, spårat, lyssnat och velat veta vad saker är och hur de lever, säger Mia Peterson.

Mia Peterson är uppväxt och bor i Uppsala men har även rötter norrifrån. Hon jobbar sedan många år som kommunikatör och sedan en handfull år på ett universitet. En passande arbetsplats då Mia är nördigt intresserad av allt möjligt. Ett enormt naturintresse har alltid funnits där. Det gäller både större djur, småkryp, växter, svamp, och hur allt hänger samman. Hon antar att det kommer från naturvetarföräldrar, men även de vanor hon fått med sig från släkten.

– Vi har varit mycket i skogen och det är där jag trivs bäst. Jag jagar inte själv men har många runt mig som gör. Ett av mina bästa dygn någonsin var när jag hängde med min kompis Anders Johansson ut på jakt i marker där jag själv brukar plocka svamp och bär. Naturupplevelsen, spänningen! Det slutade med att jag grillade min halva av vildsvinet, som vi fick med oss hem, ute på gården, medan kvarterets ungar hovrade runt och ville höra om jakten och provsmaka köttet, säger Mia Peterson.

Mia älskar känslan av att veta var hennes mat kommer ifrån. Dels för att vara säker på att få bra råvaror som kommit till på ett okej sätt, dels själva känslan av sammanhang, att maten kommer från marker hon känner till och har en relation till.

– Jag har alltid älskat att både laga och äta mat. Min mamma och morfar har lärt mig en hel del om ångermanländsk matkultur från förr, och genom vänner, böcker och internet har jag djupdykt i alla möjliga utländska kök. Särskilt gillar jag att använda råvaror som kommer från min närhet, även i utländsk mat. Sedan känns det också bra att det är både klimatvänligt och djurvänligt, till skillnad från hur delar av djurindustrin kan se ut, säger Mia.

På menyn finns grönsaker hon själv odlat eller samlat, fisk och skaldjur hon fångat, och vilt från familj och vänner. Och så älskar Mia att prata om mat, och det gör hon bland annat genom matbloggen Feeders som hon har med sin kompis Anders Johansson.

– Jag är uppväxt med vilt så det har varit en självklarhet från början. Favoriterna när jag växte upp var ripa och annan fågel, men även hare. Sedan har intresset bara växt ju mer jag lärt mig och smakat. Jag är förtjust i att ta vara på hela djur och även sådant som andra kanske förbiser eller inte vågar sig på, som till exempel tunga, märg, kinder och till och med trynen, säger Mia.

– Det bästa med viltet som råvara är smaken. Det är ju så himla gott. Och dessutom finns en stor variation som är väldigt rolig för mig som gillar att laga mat, säger Mia.

Recept Mia Peterson vill dela med dig:
Älgkinder i porter

Lagar hemma till vardags:
– Jag lagar verkligen allt. Och jag har nog bättre täckning för ”allt” än de flesta, för det bästa jag vet är att laga och äta sådant jag inte smakat innan. Så det blir väldigt varierat, mycket från andra länder, ovanliga råvaror och många roliga experiment. Tack och lov går det hem även hos ungarna, säger Mia.

Favoritkryddor till vilt:
Viltköttet har en tydlig smak som fungerar väldigt bra även med ganska kraftig kryddning. Men också god nog att inte kräva en massa annan smak, utan smaken på själva köttet räcker långt.

Dricker till vilt:
Det beror helt på hur köttet är tillagat. Står hon vid grillen blir det gärna en öl.

Inspirerar som:
Blogg: feeders.se
Instagram: @feeders.se
Twitter: @dinkompismia