Medel
Portioner
- 4 +

Älgkinder i porter

Mia Peterson älskar känslan av att veta var hennes mat kommer ifrån. Dels för att vara säker på att få bra råvaror som kommit till på ett okej sätt, dels själva känslan av sammanhang, att maten kommer från marker hon känner till och har en relation till.

Läs mer om Mia Peterson här

Foto: Privat

Instruktioner

  1. Klappa in kinderna med salt och stek dem sen på ordentligt hög värme. De ska få fin stekyta.
  2. Klyfta löken, tärna rotsellerin och stek dem i smör på medelvärme tills löken blir lätt transparent och mjuknar. Tillsätt grovt strimlad vitlök och stek lite till.
  3. Lägg ner kinderna i grytan och häll på porter, svartvinbärssaft och japansk soja. I med svartpeppar, krossade enbär och en kvist timjan. Ställ in i ugnen på 125 grader med locket på. Vätskan ska stå precis i nivå med köttet så fyll på lite extra vatten om det behövs. Låt kinderna stå länge i ugnen, drygt sex timmar tog det för mina att bli möra. Titta till dem då och då och känn efter om de mjuknat i konsistensen. Fyll på vatten om det behövs. De ska bli ordentligt möra, smälter i munnen är vad vi siktar på.
  4. Ta upp kinderna och håll dem varma. Sila av kokspadet. Koka ihop kokspadet tills det reducerats till 6 dl, alternativt späd ut vet med lite vatten till samma volym.
  5. Fräs vetemjölet i smöret under några minuter under omrörning. Vispa sen gradvis i kokspadet. Tillsätt en timjankvist. Låt småputtra några minuter under fortsatt omrörning med vispen i botten av kastrullen. Såsen ska bli tjock och fin. Tillsätt grädden och låt såsen bli varm igen. Smaka av med salt och eventuell soja och svartvinbärssaft. Fiska upp timjankvisten.
  6. Servera köttet i tjocka skivor med såsen till och någon form av potatis, pressgurka och någon grönsak. Även gelé är gott till.

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.