Foto: Pontus Karén

Kocken som lagar mat med eld

måndag 13 mars 2023 14:34

Pontus Karén beskriver sig själv som en stockholmare som ledsnade på stressen och flyttade norröver. Nu inspirerar han med sin kunskap om friluftsliv och matlagning utomhus och har precis gett ut sin andra kokbok. Här delar han dessutom med sig av ett lyxigt recept på ripa.

I över 16 år har Pontus Karén jobbat som kock på några av Sveriges mest erkända krogar. Efter ett par år i hetluften i Stockholm började han säsongsarbeta och pendla både norrut och västerut. Men till slut hittade han hem i Funäsdalen i Härjedalen.
– Numera jobbar jag som kock och matkreatör, gärna utomhus med eld. Främst med olika partners för att inspirera och dela kunskap om friluftsliv och matlagning utomhus. Jag har även gett ut flera kokböcker, varav den senaste heter ”Laga mat med eld”. Där lagar vi massa mat på olika sätt med elden som värmekälla, säger Pontus Karén.

På frågan om vad som fick honom att börja laga viltmat och vilken koppling han har till vilt och natur när han lagar mat, svarar han:
– Min koppling till naturen började nog helt enkelt via farsan som tog med mig ut och lärde mig fiska. När jag sen flyttade norröver blev detta intresse en fullt naturlig och logisk väg att gå. Söket efter det bästa och mest naturliga protein vi kan få tag på. Viltmat är ju den snabbaste och enligt mig bästa källan till hur vi alltid fått tag på kött i århundraden, säger Pontus.
Hemma till vardags lagar han en hel del pasta, riktiga tacos och grillmackor. Det är flera saker som Pontus gillar med vilt som råvara. Bland annat att det är det mest ekologiska köttet som finns.
– Det är ett naturligt sätt att connecta med naturen och våra förfäder. För en kock är viltkött en okomplicerad råvara, allt som behövs är egentligen salt, peppar och smör. Jag använder såklart även ibland andra kryddor som vitlök, timjan eller dill, säger Pontus.
– Till en riktigt god viltmiddag dricker jag gärna en kraftig Pinot noir eller en öl med mycket beska, säger Pontus.

Recept Pontus vill dela med oss: ”En grymt enkel men snorlyxig toast med ripa och het morotspuré”. Länk här
Inspireras mer av Pontus på Instagram som @pontus.karen

Riptoast med het morotspuré
@pontus.karen