Ida Linander lagar gärna vilt utomhus, här en viltpasta som hon generöst delar receptet med oss. Foto: Jörgen Linander

”Hela Sverige bakar”-Ida lagar även viltmat

tisdag 05 dec 2023 10:44

Med sin viltrulle tog hon hem ett stjärnförkläde i avsnitt nio av tv-programmet ”Hela Sverige bakar”. Så visst går bakning och viltkött bra ihop.
– Nu är jag aktuell för semifinalen som är på onsdag 6 december och sen siktar och hoppas jag på en plats i stora finalen, säger Ida Linander.

Höggravid i väntan på en decemberbebis och högaktuell i tv på bästa sändningstid. Ändå tar sig Ida Linander tid att prata med oss och laga en god viltpasta med lussebulle-efterrätt utomhus, när vi hör av oss.

Hon är uppvuxen i Valbo utanför Gävle, äldst utav fem syskon så det har alltid varit full fart runt henne. Bor sedan 2015 på en liten hästgård i Hedesunda tillsammans med sin man Jörgen.
– På gården tillbringar jag väldigt mycket tid i köket med både matlagning och bakning. När jag inte är hemma i väntan på bebis så arbetar jag på en salong där jag bland annat gör gelénaglar och sätter i löshår. Det är viktigt för mig med ett kreativt yrke och jag hoppas att efter min medverkan i ”Hela Sverige bakar” ska jag kunna lägga till lite mer bakning och matlagning i mitt arbetsliv också, säger Ida Linander.

Tillgången till skog och vilt har alltid funnits nära till hands då hon är uppvuxen med jakten omkring sig. Och när hon träffade sin man för över 20 år sedan så giftes hon in i en riktig jägarfamilj.
–Det är viktigt för mig att jobba med bra råvaror och att kunna ha både skogen och trädgårdslandet som skafferi är fantastiskt. Det bästa med vilt som råvara är att det inte innehåller antibiotika eller andra konstiga tillsatser i köttet, man vet vart köttet kommer ifrån och hur det tagits tillvara. Att det sen dessutom är smakrikt och gott med viltkött, det ger en fantastisk helhet, säger Ida Linander.

Kopplingen till vilda djur och natur har funnits där sedan Ida var liten. Att vara ute i skogen och plocka bär och svamp om höstarna.
– Min kära farfar (som tyvärr lämnade oss i år) bodde på en stor gård med en massa potatisåkrar, trädgårdsland, jordgubbsland och skog omkring sig, där man var ute och upptäckte och lekte i naturen mest hela tiden, säger Ida Linander.

Lagar hemma till vardags: Tycker om riktig husmanskost, det blir mycket sådant i veckorna. Pannbiff, lasagne, grytor och ibland slinker en och annan fiskrätt in i menyn.
Favoritkryddor till vilt: Vitpeppar, färsk timjan, salt och pepparrot (sistnämnda gärna till rökt viltkött).
Dricker till vilt: Ett glas rött eller en kall öl beroende på maträtten, men just nu blir det bara vatten i väntan på bebisen.

Inspirerar som @idalinander_ på   Instagram och TikTok med bilder, filmer och recept. Även startat en hemsida som ska byggas på allt eftersom:

Hon är just nu en av årets tio deltagare i ”Hela Sverige Bakar”.
– Där har jag bakat allt från kladdkaka till min Viltrulle, den som jag tog hem ett stjärnförkläde med i avsnitt nio. Jag är aktuell för semifinalen som är nu 6 december och siktar och hoppas på en plats i stora finalen som sänds 13 december, säger Ida Linander.

Recept Ida vill dela med sig: Viltpasta

Så här i adventstider lagar även Ida en enkel efterätt över öppen eld: Smörstekta saffransbullar med lättvispad grädde. Lätt att förbereda hemma och sen steka och servera ute. Uppskattat av jägarna som värmer sig runt brasan.

Det lackar mot jul och vad passar bättre än saffransbullar med grädde ute vid brasan. Foto: Jörgen Linander

Viltpasta med dijon och timjan