Det lackar mot jul, inte minst på sörmländska Öster Malma där souschefen Henrik Finck laddar upp för ett dignande julbord fyllt av en hel del vilt. Henrik som tagit jägarexamen och är en passionerad naturmänniska bjuder här på ett recept på kronleverpastej med rökt sidfläsk, vilket gör sig perfekt på jägarens julbord. Det går även bra att använda lever från älg, rådjur eller motsvarande.
Henrik kommer ursprungligen från Gävle, är 42 år och utbildad vid Restaurangakademien. Intresset för viltkött kommer från lärlingsperioden där Henrik jobbade i North Yorkshire i England på Blue Lion Inn.
- Där serverades vilt varje dag – allt från ripa och fasan till hjort vilket ledde till mitt stora intresse för just viltkött, säger Henrik.
Henrik är naturmänniska ut i fingerspetsarna som till vardags ägnar sig åt både skidåkning, dykning och friluftsliv. Han är dessutom en passionerad fiskare med fokus på havsöring.
- Under min karriär har jag specialiserat mig på vilt och lokalproducerade råvaror, och jag har nära samarbeten med lokala producenter, främst i Sörmland, men även från andra delar av Sverige.
Henrik lyfter viltköttet som en fantastisk resurs och väljer särskilt att framhålla den goda smaken, lämpliga texturen och att viltkött i allmänhet är lättlagat och har en egen karaktär.
Vad lagar du hemma till vardags?
- Det blir mest husmanskost av olika slag.
Dina favoritkryddor till vilt?
- Det beror på rätten jag ska laga. Vilt är en råvara som passar i alla sammanhang, från det asiatiska köket till svensk husmanskost, och ska kryddas därefter.
Vad dricker du till vilt?
- Samma här, det beror på tillbehören och kryddningen. Rimmat vildsvinlägg med rotmos och en kall öl eller en mustig dovhjortsgryta med ett kralligt rödvin.