Portioner
- 0 +

Gåsmousseline

Öster Malma-kocken Mikael Eriksson inspirerar med gåsfärs till middag.
Läs mer om Mikael här!

Foto: Ulrika Karlsson-Arne

Instruktioner

  1. Kyl en mixerbunke med kniv. Viktigt att råvaror och utrustning är kallt vid start. För att minska risken för att smeten ”spricker”.
  2. Börja med att mixa gåsbröstet med lite salt, peppar och madeira till en smet.
  3. Gå därefter i med lika mycket grädde (i gram) som gåsbröst i rask takt. Mixa inte för länge då spricker smeten. Utan slå av direkt när smeten ”reser” sig i mixerbunken.
  4. Vill man inte provsmaka smeten rå, så kan man göra en liten biff och provsteka för att eventuellt justera kryddningen.

     

  5. När man är nöjd med smaken fyller man en lämplig form, tex silikonformar. Fyller dom kompakta men mousselinefärsen.
  6. Gröp ur ett hål och fyll med det man önskar. Till exempel svamp, vildsvinsbacon, tryffel och jordärtskocka.
  7. Täck hålet med ett lager färs. Plasta in och baka i kombivärme till 60 grader innertemperatur, ca 15-20 minuter.

     

  8. Kyl ner.

     

Servering

  1. Bryn mousselinen i stekpanna med smör tills den fått gyllenbrun färg.

    Servera med till exempel jordärtskockspuré, bakade betor och en skummig dragonsås.

Tala gärna om för oss vad du tycker om receptet genom att sätta ett betyg från 1 till 5.